Foto: Twitter/Ilustracija
Šef vojne obavještajne službe Ukraine Kiril Budanov tvrdi da je Kremlj zapovjedio eliminaciju vođe Wagnerovih pobunjenika.

Kremlj je naredio FSB-u da likvidira vođu PMC-a “Wagner” Jevgenija Prigožina koji je digao pobunu u Rusiji. Ovu informaciju podijelio je načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine (GUR MO) Kirill Budanov u intervjuu s američkim novinarom Howardom Altmanom.

” Znamo da je zadatak ubojstva Prigožina dodijeljen FSB-u… Trebat će im vremena “, rekao je Budanov. Pojasnio je da ne treba očekivati ​​ranu provedbu ove operacije, jer su Rusi tek počeli raditi na tome. Štoviše, Budanov nije isključio da se ruske specijalne službe ne bi usudile izvršiti naredbu ili ne bi uspjele likvidirati vođu “wagnerovaca”.

Šef vojne obavještajne službe rekao je da je dobro raspoložen zbog pobune u Ruskoj Federaciji, jer destabilizacija unutar zemlje agresora ide na ruku Ukraini. Dodao je da situacija nije ozbiljno utjecala na rat, jer je eksces prilično brzo prestao. Međutim, ruska vojska je ovom situacijom oslabljena: izgubila je dio vojnih zrakoplova, kao i “vagnerovce”.

“Ruskim svemirskim snagama je nanesena određena šteta… Ne očekujemo da će se PMC Wagner pojaviti u Ukraini kao zaseban entitet koji obavlja svoje vlastite operacije. A ovaj čimbenik je vrlo važan za nas”, rekao je Budanov .

Prema njegovim riječima, tijekom pobune PMC je uništio 8 ruskih vojnih letjelica, uključujući i zapovjedno mjesto Il-22M. To su vrlo ozbiljni gubici.

Podsjetimo, prema službenoj verziji, Prigožin je pristao zaustaviti pobunu u zamjenu za skidanje kaznene odgovornosti, sigurnosna jamstva i azil u Bjelorusiji.