Krugovi u žitu česta su tema ljubitelja nadrealnog, a često i u kontekstu simbolike vanzemaljskog ili božanskog. Zadnjih 50-ak godina pojavljivali su se najčešće u Velikoj Britaniji, ali i u drugim krajevima svijeta.  Isprva kao krugovi, a kasnije u najrazličitijim oblicima – trokuta, peterokuta, zvijezdi, mrava, leptira, pahulja i mnogih drugih oblika različitih dimenzija, od kojih su neke prelazile 500 metara promjera.

Kako su ove pojave oduvijek izazivale pažnju medija, tako je i 2006. u žitu nastao i logotip Internet preglednika Firefox, kao jedinstven oblik promocije brenda.

10 najzanimljivijih oblika u žitu

Reputacija im je građena tako što su ih medijima opisivali razni samozvani stručnjaci, ali i znanstvenici, a pojavom svakog sljedećeg ljubitelji fikcije koristeći 7 silu raspirivali bi maštu zainteresiranih. Ovaj fenomen naravno ima logično objašnjenje, a možda i najveći obol dao mu je nedavno preminuli britanski umjetnik Doug Bower (1924 – 2018).

Doug je šezdesetih godina prošlog stoljeća u Australiji prvi puta čuo za tragove u žitu, a nekoliko godina kasnije realizirao i prve vlastite u Velikoj Britaniji zajedno s kolegom Dave Chorley. I to iz čiste zabave. Priča kreće od toga da su njih dvojica petkom uz pivo razgovarali o svojim umjetničkim radovima, a jednog dana tako i revitalizirali ideju krugova u žitaricama. Počeli su pod okriljem noći raditi tragove u okolnim poljima i čekali da ih drugi primijete, da dobiju pažnju medija.  ‘Zabavljala nas je činjenica da je publicitet tih pojava raspirivao maštu građana. Kružile su nevjerojatne priče’, rekao je Doug u dokumentarnom filmu Matthew Williamsa.

7 godina su čuvali tajnu

Dugo su čuvali tajnu koju baš nitko nije znao: ‘Sedam godina niti moja supruga nije znala što Dave i ja radimo vikendima. Kad smo joj napokon priznali gdje smo večerima, mogli smo i više vremena provesti u polju radeći nove, veće i složenije oblike. Naravno i nadalje čuvajući tajnu od drugih’. 

Zanimljivo je da nikada nisu na to gledali kao mogućnost zarade, već isključivo kao zabavu. ‘Mi smo znali doći i zajedno s drugim građanima gledati te ‘misteriozne’ krugove. To nam je bilo nevjerojatno zabavno. Slušati komentare i s drugima se čuditi prizorima, oblicima i porukama.’

Očito je da su bili vrlo uspješni u onome što rade jer je fenomen kroz medije došao u svaki dio svijeta i kreirao turističku atrakciju te svojevrsni pokret umjetnika: ‘Nakon nekog vremena počeli su dolaziti ljudi sa svih strana svijeta i jednostavno prenijeli ideju u druge zemlje.’ Objasnio je širenje pojava ovaj zanimljivi Britanac.