Krvna grupa otkriva kojim ste bolestima skloni – ISTRAŽIVANJA POKAZALA

0
301
Ilustracija

Vrlo je važno znati svoju krvnu grupu, posebno u hitnim situacijama, pa ju je dobro imati negdje i zapisanu. Četiri su glavne krvne grupe: A, B, O te AB, a ukupno ih je osam, kad se pribroje i Rh faktor (A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-). Stručnjaci smatraju kako vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima skloniji, piše Ordinacija.

Bolesti srca 

Dobra je vijest za osobe s krvnom grupom 0 da je njihov rizik nizak, ako je vjerovati istraživanjima. Stručnjaci ne znaju razlog no postoji mišljenje kako je moguće da su ostale krvne grupe povezane s višim razinama kolesterola te proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka. Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rak želuca 

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. Posebno se to odnosi na grupu A kod koje je najčešći. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. Pilori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u trbuhu i može uzrokovati upale i čireve. 

Rak gušterače Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik od razvoja ove bolesti. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. Pilori da raste i razvija se u crijevima što povećava rizik od obolijevanja. 

Stres 

Stres povećava razinu kortizola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene razine kortizola pa su sklonije stresu. Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamćenje 

Mala studija pokazala je da najčešće probleme s pamćenjem imaju ljudi s AB krvnom grupom. 

Čir Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čir na želucu je vrlo bolan i neugodan, a češće pogađa ljude s krvnom grupom 0. 

Krvni ugrušci 

Venska tromboza je stvaranje ugrušaka u dubinskim venama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem. Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duljina života 

Šanse da ćete živjeti dulje imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle kako je to posljedica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih žila. 

Plodnost 

Jedna studija pokazala je da su žene s krvnom grupom 0 sklonije imati smanjeni broj zdravih jajnih stanica, no to je daleko od dokazanog 

Dijabetes 

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci nisu sigurni zašto te smatraju da je potrebno još istraživanja. 

Moždani udar 

Rizik od moždanog udara raste ako imate krvnu grupu AB. Liječnici misle da je to posljedica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka. 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here