Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je u razgovoru za Hinu početak provedbe “krovnog projekta svih projekata digitalizacije” – Centra dijeljenih usluga (CDU), vrijednog 362 milijuna kuna, kojega s 85 posto sufinancira Europska unija, a ugovor za taj projekt bit će potpisan u ponedjeljak u Vladi.

“Projekt uspostave Centra dijeljenih usluga (CDU) za koji ćemo u ponedjeljak, 20. svibnja, u Vladi potpisati Ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU o početku njegove provedbe nazvao bih ‘krovnim projektom svih projekata digitalizacije'”, istaknuo je Kuščević. Objasnio je kako je riječ o jednom od strateških projekata Vlade jer će s njim napraviti zajedničku platformu koju će koristiti sva državna tijela.

“Napravit ćemo sustav koji omogućava međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza. Dakle, svi projekti digitalizacije koje rade ne samo Ministarstvo uprave već i druga tijela, ministarstva, bit će naslonjeni na CDU, moći će preko njega komunicirati, a to će u bitnome digitalizirati javnu upravu i procese koji se događaju unutar države“, naglasio je ministar.

Do kraja godine 40-ak tijela ulazi u CDU, a cijeli projekt završit će za tri godine

“Različiti projekti su u različitem stadiju realizacije. Najduži projekt traje četiri godine, međutim procesi će se odvijati kontinuirano. Pojedine faze ovog projekta bit će vidljive već ove godine, a cijeli projekt CDU će završiti za tri godine od ugovaranja”, istaknuo je ministar uprave.

Siguran je da će do kraja godine 40-ak tijela već “uvući” u CDU. Ističe kako će i o drugim državnim tijelima ovisiti koliko će oni svojih usluga digitalizirati i omogućiti na CDU-u. “To je proces koji se ne tiče samo Ministarstva uprave koje stvara temelje, platformu i preduvjete za razvoj digitalnih usluga namijenjenih građanima i poduzetnicima”.

Građanin će CDU vidjeti kroz pojednostavljenu komunikaciju državnih tijela. “Na primjer, ako naš sugrađanin želi otvoriti tvrtku Ministarstvo gospodarstva postavlja svoju aplikaciju za otvaranje tvrtke na CDU. I trenutno su potrebne različite potvrde, no kad se napravi CDU uz obrazac za otvaranja tvrtke više ne morate priložiti potrebnu dokumentaciju koju država ima u sustavu jer će sustav sam razmijeniti tražene podatke. Cijeli zahtjev se pokreće online, putem interneta. I vama se predmet rješava jednostavnije, brže i jeftinije”, objašnjava Kuščević.

Jedinstveno upravno mjesto (JUM) umjesto šetanja od šaltera do šaltera

Kaže kako je CDU platforma koja će omogućiti najprije smještaj informacijskih sustava i registara dok je Jedinstveno upravno mjesto (JUM) namijenjeno građanima kako bi mogli na jednom mjestu (jednom šalteru) pristupiti što većem broju državnih usluga i tamo ih rješavati, bez šetanja od jednog do drugog tijela, istaknuo je Kuščević.