LIČKO RUKOVANJE Hrvatska mora platiti jer je iznevjerila silovanu košarkašicu iz Amerike

0
Foto: Ilustracija

Život mlade košarkašice iz Alabame raspao se kad je 2005. u Gospiću, gdje je igrala za tamošnji klub, srela Josu Mraovića. Taj ugostitelj i jedan od osnivača HDZ-a u Lici, kojeg je javnost nazivala i ‘ličkim Tuđmanom’, silovao ju je 13. travnja te godine u gospićkom hotelu ‘Ante’. Policija idući dan objavljuje identitet silovane Amerikanke i detalje događaja.

Ono što je uslijedilo većinom je poznato – Mraović je najprije oslobođen jer je gospićki sudac zaključio da se nije radilo o silovanju već ‘ličkom rukovanju‘. Naime, Mraović je mladoj košarkašici upao u sobu hotela čiji je bio vlasnik i napao je. Nasrnuo je na nju i na silu joj prst gurnuo u anus. Kasnije je u sramotnoj presudi sudac Županijskog suda u Gospiću nasilnu penetraciju izjednačio s rukovanjem, ‘jer ni prst, ni anus nisu spolni organi’, piše Telegram.

Ipak, 2009. Mraović je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Kaznu je odslužio, a onda je na Europskom sudu za ljudska prava pokušao dokazati da nije imao pravedno suđenje u Hrvatskoj. To mu nije uspjelo. Lani je preminuo u 68. godini.

Odšteta zbog objavljenog imena

Njegovoj žrtvi, sada 44-godišnjoj bivšoj sportašici Republika Hrvatska prema ovotjednoj nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu mora platiti preko 500 tisuća kuna izgubljene zarade jer je njezino ime nakon seksualnog zlostavljanja u gospićkom hotelu javno objavljeno u medijima.

Potvrdio ga je, naime, policajac koji se tada ispred Policijske uprave ličko-senjske obratio javnosti. Zbog duševnih boli koje joj je izazvao taj propust hrvatskih vlasti, košarkašici je već pravomoćno dosuđeno nešto više od 200 tisuća kuna odštete. Poznato je da se identitet žrtava kaznenih djela mora štititi.

Prvotno je tužbom za duševne boli i izgubljenu zaradu tražila ukupno 1,7 milijuna kuna i to od Republike Hrvatske, Mraovića i njegove tvrtke Lika.

Krah nakon silovanja u Gospiću

Karijera američke košarkašice, nakon svega ovoga, krenula je nizbrdo. Sudu je ispričala kako je javno prokazana, iako je bila žrtva, te kako se više nije mogla koncentrirati na košarku. Konstantno je bila suočena s pitanjima o događaju iz Gospića. Desetak dana nakon Mraovićevog napada otišla je u Italiju, zatim u Grčku. No, odigrala je svega nekoliko utakmica.

I kada je, punih pet godina kasnije pokušala nastaviti karijeru u Njemačkoj sustigle su je, ispričala je, ponovno informacije o vremenu provedenom u Hrvatskoj. Da je odgovorna upravo Republika Hrvatska jer ju policija nije zaštitila od medija Amerikanka je naglasila i u svom svjedočenju na sudu.

‘O onome što mi se dogodilo u hotelu Ante nisam razgovarala s medijima. Samo sam dala izjavu policiji i zatražila stručnu medicinsku pomoć. Unatoč tome moje je ime objavljeno u medijima. Od tada su me i suigračice i suparničke momčadi stalno ispitivale’, prisjetila se.

Bijeg od neugodnih pitanja

‘Kada sam nakon pet godina otišla u Njemačku mislila sam da je vrijeme učinilo svoje i da je događaj iz Gospića zaboravljen. No nakon što sam odigrala samo jednu četvrtinu ponovno su počela propitivanja. Ostala sam u momčadi do kraja sezone no više nisam igrala’, ispričala je na sudu sportašica. Kazala je i kako ju je nakon Mraovićevog silovanja ostavio zaručnik.

‘Kad god bih upoznala neku osobu morala sam tajiti da sam košarkašica jer bi u protivnom uz moje ime sve bilo pronađeno na internetu. To mi je stvorilo probleme u društvenim kontaktima jer su mi i prijatelji stalno postavljali pitanja.

Imala sam i zdravstvenih problema, a zbog svega su se i članovi moje obitelji počeli distancirati od okoline. Nisu mogli govoriti o meni kao uspješnoj košarkašici jer su ih stalno ispitivali o onome što se dogodilo u Gospiću’, opisala je na sudu sve probleme koje je imala nakon što joj je u medijima otkriven identitet.

‘Ponižena i osramoćena’

Policajac koji ga je potvrdio novinarima u međuvremenu je disciplinski kažnjen, ali je tijekom ovog procesa uvjeravao kako nije on bio taj koji je prvi obznanio ime i prezime silovane košarkašice. Prema njegovim riječima lokalni novinari doznali su njezin identitet i prije nego što ga je on izrekao, zajedno s ostalim podacima o gnjusnom događaju u hotelu Ante. Na kraju se ovaj policajac ispričao košarkašici zbog vlastite odgovornosti.

Iako je tražila gotovo 800 tisuća kuna izgubljene zarade s kamatama od 2005. sud joj je dosudio 222 tisuće što s kamatama sada već prelazi pola milijuna kuna. Sud je, naime, utvrdio da joj je Republika Hrvatska dužna platiti dvije sezone neigranja za klub iz Gospića, a tamo je imala godišnju plaću oko 111 tisuća kuna.

I dok ju je Mraović tijekom procesa optuživao da se preko suda samo želi domoći novca, košarkašica je objašnjavla kako je zbog javne objave imena ponižena i osramoćena. ‘Moje ime se i dalje pojavljuje na internetu. Imam pravo na odštetu i naknadu za izgubljenu zaradu’, istaknula je ogorčeno na kraju procesa. Na ovu presudu i košarkašica i država imaju pravo sada uložiti žalbe, donosi Telegram.


Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here