Mađarska na listi država neprijatelja Rusije? Ruski veleposlanik u Budimpešti: “Kanali dijaloga” ipak će ostati “otvoreni”.

0
Foto: Screenshot

Ruski veleposlanik u Budimpešti Jevgenij Stanislavov objasnio je zašto je Mađarska spomenuta u grupi onih koje Moskva smatra “neprijateljskim zemljama” svojevrsnoj “crnoj listi” usprkos prijateljskom odnosu između čelnika Vladimira Putina i Viktora Orbana.

– Ruska vlada odobrila je ovaj mjesec listu stranih država i teritorija za koje je rekla da su počinili “neprijateljske akcije protiv Rusije, njenih kompanija i građana”, izvijestila je državna novinska agencija “TASS”.

One koje su pale u nemilost Moskve su države koje su osudile Putinovu “specijalnu vojnu operaciju” na Ukrainu i bile su na čelu sankcija nametnutih Rusiji. Na listi su se našle zemlje uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Japan, Južnu Koreju, Australiju, Novi Zeland i one u Europskoj uniji, kao i druge europske države.

Mađarski premijer Viktor Orban ima dobre odnose s Vladimirom Putinom. On se protivio sankcijama EU-a i pokušao osujetiti NATO-ovu vojnu podršku Kijevu. Dok je Rusija ograničila opskrbu plinom drugim europskim zemljama, pristala je povećati svoje isporuke goriva Mađarskoj, prema ruskim državnim medijima.

Prošlog tjedna je Orbanov šef stožera Gergely Gulyás rekao da Mađarska neće uhititi Putina ako dođe u zemlju, usprkos tome što je potpisnica Rimskog statuta koji je osnovao Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu koji je izdao nalog za uhićenje ruskog vođe 17. ožujka, za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Ali, kao članica EU-a koja je djelovala kao blok u kažnjavanju Rusije sankcijama, Mađarska je na crnoj listi Moskve. Ruski veleposlanik u Budimpešti, Stanislavov napomenuo je kako će “kanali dijaloga” ipak ostati “otvoreni”.

– Mađarska je potpisala sve proturuske pakete sankcija Brisela i prisiljena ih se strogo pridržavati. Zato je klasificirana kao neprijateljska zemlja prema Rusiji, protiv koje se mogu primijeniti naše mjere odmazde, rekao je Stanislavov ruskoj državnoj novinskoj agenciji “RIA Novosti” u četvrtak.

Međutim, rekao je kako je Moskva “optimistična” da će doći do “konstruktivne interakcije s Mađarskom”.

– Budimpešta pokazuje pragmatičnu poziciju od koje neće odustati ni pod pritiskom svojih saveznika u EU i NATO-u, dodao je Stanislavov.

Anita M.