VIDEO Pogledajte snimku saslušanja zbog kojeg je Hrvatska poslala notu Zambiji!

0
Foto; Screenshot

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je prošle srijede kako će uputiti službenu notu stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi zbog netočnih navoda dužnosnika zambijskog ministarstva o skupini Hrvata osumnjičenoj u Zambiji za trgovinu djecom iz Konga.

“Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa (državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova), iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Bila je to reakcija na sjednicu Odbora za prisilne nestanke Ujedinjenih naroda koji je saslušao zambijsku delegaciju koju je predvodio tajnik ministarstva unutarnjih poslova Dickson Matembo.

Odbor je istraživao kako Zambija implementira odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka. Odbor se zanimao i za slučaj osmero Hrvata osumnjičenih u Zambiji za trgovinu djecom – što je zaključila istraga o porijeklu posvojenja, jesu li djeca uzeta iz svojih obitelji ili sirotišta te koje je mjere Zambija poduzela da posvajanja ne budu rezultat prisilnog nestanka. 

Matembo je odgovorio da je osmero Hrvata s djecom prešlo iz DR Konga u Zambiju, pri čemu su zambijski granični službenici provjerili njihove dokumente i kontaktirali kolege iz susjedne zemlje. Djeca u pitanju bila su u sirotištu, a skupini Hrvata to nije bio prvi put da su prešli granicu s djecom, naglasio je Zambijac. U suradnji s kongoanskim vlastima utvrđeno je da je dokumentacija za posvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta je u bijegu. 

Djeca se trebaju “predati kongoanskim vlastima”, rekao je zambijski tajnik. 

Hrvatski glasnik u ponedjeljak je objavio snimku Matemboovog saslušanja, a možete je pogledati OVDJE

anita m.