Foto:Screenshot Index

Bivši glavni urednik Večernjeg lista Branko Tuđen bio je u Novinarskom domu gdje je organizirana rasprava o “Modelu financiranja novinarstva u digitalnom dobu.” Prenosimo njegovo izvješće koje je objavljeno na Facebooku.

“Nestranačka udruga GONG večeras je u Novinarskom domu predstavila i raspravila “Modele financiranja novinarstva u digitalnom dobu.” To je bio naslov uvodnog slova koji je izrekla dr. Iva Nenadić s Fakulteta političkih znanosti. Moderatorica bila je Slavica Lukić, a za okruglim stolom još su sjedili Jasna Baniček Fila iz Ministarstva kulture i medija, Josip Popovac poznatiji kao v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, Tomislav Wruss, direktor izdavaštva u HANZA mediji, ali daleko poznatiji kao pokretač i glavni urednik Jutarnjeg lista, zatim Maja Sever na daleko poznata TV-novinarka, Marko Matijević s portala Srednja hr., Dario Špelić s HRT-a, Melisa Skender glavna tajnica HND i Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a.

Bilo je još samo 15 slušatelja diskusije.Iz večerašnje rasprave vrlo je jasno kako su mediji i novinarstvo u ukupnosti u vrlo teškoj krizi. Gotovo i nema budućnosti. Digitalizacija je uništila tradicionalne vrijednosti i glavne uporišne točke prodaje sadržaja i oglašavanje. Ako sam dobro shvatio dr. Nenadić budućnosti nema bez državne potpore i javnog financiranja. Više ljudi informira se na društvenim mrežama nego u pisanim medijima. 70 posto ispitanika u EU koristi besplatne sadržaje i ne pretplaćuje se na sadržaje tiskanih novina i portala. Samo na sjeveru Europe čitatelji to čine u većem postotku.

Kod nas i u južnim dijelovima Europe čitatelji bolje prihvaćaju i nekvalitetne tekstove, ali samo da su besplatni. Hrvatska ima previše medija što smanjuje kvalitetu. U tiskanim medijima prihod od oglašavanja pao je za 90 posto. U raspravi Tomislav Wruss bio je blijed i bez ideja, to nije onaj Wruss od prije dvadeset i više godina, kada smo se Večerni list i Jutarnji list borili za prvo mjesto na tržištu i kada smo ih tukli sa 3:0. Wruss nije odgovorio na osnovno pitanje: zašto je Jutarnji list danas slabiji nego onaj njegov izvrstan, a on je ipak danas svekoliki direktor.

Nije bilo nikoga iz Styrije i njezinih osnovnih proizvoda Večernjeg lista i 24 sata. Kada sam 15. svibnja 2001. odlazio iz Večernjeg lista prosječna dnevna prodana naklada u prvih šest mjeseci te godine bila je 220.000 primjeraka, 30 posto prihoda bilo je od oglasa, a prosječna novinarska plaća 2,5 puta veća od prosjeka u Republici Hrvatskoj. Tiskali smo se od 1993. u Frankfurtu u danu A (u istom danu i sa sadržajem kao i u Zagrebu) što bio je izvanredan tehnološki domet, i na tisuće primjeraka dnevno prodavali smo po zapadnoj Europi po ondašnjih 3,2 švicarskih franka. Ni jedna rasprava bila prihodovna, tiražna ili uređivačka bez Večernjeg lista u ono doba ne bi bila vjerodostojna. Nisam uspio pitati zašto nema Styrije.

Maja Sever bila je vrlo kritična. Novinari se ne usavršavaju, a kako će kad imaju urednike koji ni sami ne znaju što i kako rade. Veliki mediji kradu sadržaje i to na najniži mogući način. Sever je navela i nešto vrlo zanimljivo: na europskom planu u tijeku je borba da li medijima dati privilegije i financije u borbi s društvenim mrežama. Jako je puno protiv toga. Što dovodi u pitanje uvodni zaključak o državnoj potpori i javnom financiranju. Sudionici okruglog stola vezani za televiziju problematizirali su učinke pretplate i njezinu budućnost. Lokalni mediji su u najtežem položaju, njima se ne može pomoći, rekao je Josip Popovac. Jasna Vaniček Fila iz ministarstva nije odgovorila kada bismo mogli dobiti novi Zakon o informiranju”, piše Branko Tuđen.