Majka uhićenog Varaždinca u Zambiji: “Nisam niti znala da je otišao u Afriku.”

0
Foto; Faxebook mwebantu
Majka uhićenog Varaždinca kaže da se srušila na pod kad je vidjela da joj je sin u zatvoru u Zambiji, dok za put u Afriku nije ni znala.

– Nitko me nije nazvao. Apsolutno nitko od državnih vlasti ili što ja znam tko bi u ovakvim slučajevima trebao komunicirati s rodbinom, a ja sam Damiru jedini rod, jer je supruga s njim u Zambiji – izjavila je za Jutarnji list Mirjana Magić, čiji je sin Damir sa suprugom Nadicom 7. prosinca 2022. godine uhićen u Zambiji pod sumnjom u trgovinu ljudima.

Ondje je bračni par Magić iz Varaždina otišao po dijete staro godinu i tri mjeseca za čije su posvajanje iz Demokratske Republike Kongo, kako tvrde, ishodili sve valjane papire. No, u već poznatom slučaju, uhićeni su s još tri hrvatska para te im je bio određen pritvor, dok je četvero djece po koji su došli stavljeno pod nadzor zambijskih socijalnih službi. Sud u gradu Ndoliju je svim parovima prije nekoliko dana odobrio obranu sa slobode uz uvjet da uplate jamčevinu te da za trajanja postupka ne napuštaju Zambiju.

Mirjana Magić, koja živi u jednom predgrađu Varaždina, tvrdi da je baš sve informacije, pa i onu inicijalnu o uhićenju svog sina, dosad doznavala iz medija.

– Radi se o hrvatskim državljanima uhićenima u drugoj zemlji i pretpostavljam da diplomacija tu treba igrati neku ulogu. Na TV-u sam čula da je djelatnik konzularnog ureda posjetio mog sina, snahu i ostale uhićene i da su dobro. Nisu nas mogli barem ljudski nazvati i reći nam što se događa ako već ne mogu pomoći? – pita se u izjavi za Jutarnji list strahujući od onoga što bi moglo uslijediti budući da im svima prijete dugogodišnje zatvorske kazne.

Za Jutarnji je opisala svoju reakciju kad je vidjela sina na vijestima. 

– Pala sam na pod. Tu, samo sam se srušila. Nisam mogla vjerovati. Moj sin u zatvoru u Zambiji! Nisam niti znala da je uopće otišao u Afriku. Dok je glas s televizora govorio o uhićenju Hrvata, što je bilo i što tek slijedi, meni je glavom prolazila slika kad sam posljednji put vidjela sina. Dovezao se pred kuću i tu vani me pitao što bih rekla kad bi on i Nadica posvojili dijete. Rekla sam da mi ne bi to bilo drago i molila ga da to ne čini jer imaju još vremena dobiti djecu – kazala Mirjana Magić za Jutarnji list

Sljedeće ročište za uhićene Hrvate održat će se u Zambiji 23. siječnja.