18/06/21

Mali biljni vrt: savjeti za početnike

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ako ste tek na početku, kada je riječ o vrtlarstvu, ne bi trebali “zagristi veliki zalogaj”. Savjet je da krenete s malim biljnim vrtom, u kojem će se naći vlasac, menta, ružmarin, origano, peršin, kopar, timijan, bosiljak. Osim što ćete steći praksu i naučiti osnove sadnje i njege biljaka, ujedno ćete imali atraktivan balkon ili terasu, posebno ako se opredijelite za iste takve lončanice ili žardinjere. Ove biljke su ujedno i jedne od najlakših za sadnju i održavanje, a bit će sjajan dodatak vašoj prehrani. To se posebno odnosi na mentu i ružmarin.

Lončanice ili žardinjere, čiji je presjek oko 45 cm i više, mogu prihvatiti do pet biljaka, dok je u manje, presjeka 35 cm, najbolje smjestiti po tri biljke. Mjerite od gore, preko otvora lončanice. Možete koristititi i pravokutne kutije za cvijeće koje koristite na prozorima, Uvijek imajte na umu da će prostor, koji je ostao prazan, biti popunjen kada biljke narastu.

Pronađite sunčano mjesto za svoj mali vrt. Lončanice napunite zemljom za cvijeće, a potom posadite biljke. Obavezno ostavite prostor između njih! Zalijte čim obavite sadnju i ne zaboravite provjeravati vlažnost zemlje u narednim danima. Zabodite prst u zemlju, na dubinu od 2.5 cm. Ukoliko je zemlja suha, vrijeme je za zalijevanje!

Čim biljke narastu dovoljno da se mogu jesti, možete ih brati. Odrežite škarama vrhove, ali vodite računa da nikada ne uzmete više od trećine biljke u jednoj berbi, piše agroklub.com.

Nakon mjesec dana potrebno je obaviti prihranu biljaka, kroz navodnjavanje. Preporuka je na svakih sedam do 14 dana, ali vodite se onim što piše na uputstvu.

Kada steknete dovoljno iskustva – spremni ste za vrt vani! Sretno!

Pogledajte video:

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Komarci ih ne podnose: Ove biljke otjerat će insekte

Ako ne želite koristiti neke kemikalije kako bi se riješili komaraca, možete posaditi neke biljke koje će vam u...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img