Propovijed: 31. nedjelja kroz godinu

0
665

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Često čujemo znatiželjan upit: Koja je tajna vaše sreće? Posebno kad se slave obljetnice sretnog braka ili koja druga prigoda kad susretnemo radosne, blagoslovljene i sretne osobe.

Uostalom, sve što radimo i poduzimamo ima samo jedan cilj: sreća osobna i zajednička! Tražeći tajnu sreće, mnogi se umore od dokazivanja pred ovim svijetom, čine nemoguće stvari u potrazi za neki uspjehom, priznanjem i pohvalama… Nakon svega toga, osoba je najčešće ipak razočarana, ojađena i nezadovoljna.

Onda se pitamo: Postoji li danas ta životna tajna koja bi osobama našeg vremena bila neki zakonik dobrog života, tako jednostavan i dobar da bi srećom ispunio svaki kutak ljudskoga srca?

O tome je riječ u današnjem evanđelju. Na postavljeno pitanje o tomu najvećem i najvažnijem zakonu života, Isus odgovara: Ljubi Gospodina, Boga svojega, iz svega srca, iz sve duše, iz svega uma i sve snage svoje. A druga je zapovijed: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!

U tome je bit i naše vjere. To što više od svih stvari čovjeku daruje sreću, tajna je jednostavna i veličanstvena: Ljubiti!

Ove dvije zapovijedi ljubavi, kod Isusa su samo jedna. Ljubiti Boga i bližnjega jedinstven je poziv svakog čovjeka i jednostavan put do sreće. Kad se ta cjelovita ljubav dijeli, tada započinju naše nevolje. Zato Isus tako nježno moli ljude koji ga slušaju da ljube Boga

A, ljubiti znači žarko i nježno u sebi držati Boga i čovjeka: kad nekog ljubiš, taj se drugi na neki način nastani u tebi.

Ljubav je želja da se drugog usreći i ogrne nekim dobrom koje ga nadilazi, pa se širi dalje u čitav svijet. Isusov je poziv da ljubimo Ljubav, a to je Bog i ono što on jest: život, suosjećanje, oprost, ljepota… Po njemu ljubimo i ono što on ljubi najviše, a to je čovjek, njegova slika i ponos.

Ali kako? Svim srcem, razumom, dušom i snagom svojom. Isus dobro zna da je u tome ozdravljenje čovjeka, kad pronađe samog sebe, odnosno sklad svih svojih osjetila, sposobnosti i želja.

Nema drugog odgovora na ono najdublje ljudsko pitanje o sreći niti ima dugog odgovora na pitanje o zlu koje nas okružuje. Odgovor je jedan jedini: Ljubiti!

Ljubi bližnjega kao sebe samoga… izgleda kao treća zapovijed kako, uz Boga i bližnje, treba ljubiti sebe. Kao što za sebe želimo slobodu i pravednost, tako ih treba voljeti i za druge ljude. Kao što sam čezneš za prijateljstvom i dostojanstvom, isto ćeš željeti i za svoju braću.

Tko ljubavlju posvjedoči tu polifoniju života, pokazat će svijetu blistavu sliku Onoga koji je u nama. Jer, ljubav nas preobražava, svatko postaje ono što ljubi. Tko ljubi Boga postaje poput njega, tvorac života u ovomu svijetu.