Propovijed: 31. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Često čujemo znatiželjan upit: Koja je tajna vaše sreće? Posebno kad se slave obljetnice sretnog braka ili koja druga prigoda kad susretnemo radosne, blagoslovljene i sretne osobe.

Uostalom, sve što radimo i poduzimamo ima samo jedan cilj: sreća osobna i zajednička! Tražeći tajnu sreće, mnogi se umore od dokazivanja pred ovim svijetom, čine nemoguće stvari u potrazi za neki uspjehom, priznanjem i pohvalama… Nakon svega toga, osoba je najčešće ipak razočarana, ojađena i nezadovoljna.

Onda se pitamo: Postoji li danas ta životna tajna koja bi osobama našeg vremena bila neki zakonik dobrog života, tako jednostavan i dobar da bi srećom ispunio svaki kutak ljudskoga srca?

O tome je riječ u današnjem evanđelju. Na postavljeno pitanje o tomu najvećem i najvažnijem zakonu života, Isus odgovara: Ljubi Gospodina, Boga svojega, iz svega srca, iz sve duše, iz svega uma i sve snage svoje. A druga je zapovijed: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!

U tome je bit i naše vjere. To što više od svih stvari čovjeku daruje sreću, tajna je jednostavna i veličanstvena: Ljubiti!

Ove dvije zapovijedi ljubavi, kod Isusa su samo jedna. Ljubiti Boga i bližnjega jedinstven je poziv svakog čovjeka i jednostavan put do sreće. Kad se ta cjelovita ljubav dijeli, tada započinju naše nevolje. Zato Isus tako nježno moli ljude koji ga slušaju da ljube Boga

A, ljubiti znači žarko i nježno u sebi držati Boga i čovjeka: kad nekog ljubiš, taj se drugi na neki način nastani u tebi.

Ljubav je želja da se drugog usreći i ogrne nekim dobrom koje ga nadilazi, pa se širi dalje u čitav svijet. Isusov je poziv da ljubimo Ljubav, a to je Bog i ono što on jest: život, suosjećanje, oprost, ljepota… Po njemu ljubimo i ono što on ljubi najviše, a to je čovjek, njegova slika i ponos.

Ali kako? Svim srcem, razumom, dušom i snagom svojom. Isus dobro zna da je u tome ozdravljenje čovjeka, kad pronađe samog sebe, odnosno sklad svih svojih osjetila, sposobnosti i želja.

Nema drugog odgovora na ono najdublje ljudsko pitanje o sreći niti ima dugog odgovora na pitanje o zlu koje nas okružuje. Odgovor je jedan jedini: Ljubiti!

Ljubi bližnjega kao sebe samoga… izgleda kao treća zapovijed kako, uz Boga i bližnje, treba ljubiti sebe. Kao što za sebe želimo slobodu i pravednost, tako ih treba voljeti i za druge ljude. Kao što sam čezneš za prijateljstvom i dostojanstvom, isto ćeš željeti i za svoju braću.

Tko ljubavlju posvjedoči tu polifoniju života, pokazat će svijetu blistavu sliku Onoga koji je u nama. Jer, ljubav nas preobražava, svatko postaje ono što ljubi. Tko ljubi Boga postaje poput njega, tvorac života u ovomu svijetu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img