Foto: Pixabay

Nije lako u ovim teškim vremenima opustiti se i mirno utonuti u san, ali nedovoljno kvalitetnog sna dodatno može pogoršati situaciju. Preporučena ‘doza’ je od 7 do 8 sati spavanja noću pa ako ga uskratite svome tijelu, povećavate rizik za brojne fiziološke promjene, a pod većim ste rizikom i za obolijevanje od Covida-19. Evo što se sve događa tijelu kad ne možete uhvatiti dovoljno sna tijekom noći.

Veća sklonost virusnim infekcijama

Nedostatak sna može pojačati sklonost virusnim infekcijama. U vremenima globalne pandemije povećana osjetljivost na virusne infekcije zadnje je što nam treba, stoga je koronavirus već dovoljan razlog da se potrudite uhvatiti dovoljno sna.

Slabija koncentracija i koordinacija

Iako je strah od koronavirusa sveprisutan, ne treba zanemariti ni druge štetne posljedice nedovoljnog spavanja, a jedna od opasnijih je slabija koncentracija i koordinacija. Ovo je posebno važno za sve koji upravljaju vozilima jer nedostatak sna često se navodi kao uzrok prometnih nesreća, ali važno je i za ljude koji rade s teškim strojevima.

Povećan rizik za pretilost

Loš san negativno utječe na hormone koji reguliraju apetit. Ne spavate li dovoljno, može doći do pada razine leptina, a povećanja razine grelina, što za posljedicu može imati prejedanje i pretilost. Ne treba zaboraviti da su pretile osobe pod povećanim rizikom za teže slučajeve Covida-19.

Mnogi znaju koliko truda treba uložiti u skidanje nagomilanih kilograma, a samo dva tjedna nedovoljnog sna mogu uzrokovati značajne promjene u sposobnosti gubitka tjelesne masti i povećati razinu grelina, hormona koji potiče glad.

Povećan rizik za dijabetes

Nedovoljno sna može smanjiti toleranciju tijela na glukozu i dovesti do inzulinske rezistencije i dijabetesa. Kod ovog poremećaja razine šećera (glukoze) u krvi abnormalno su visoke jer tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina koji bi zadovoljio njegove potrebe.

Već i jedna noć bez dovoljno sna može značajno pogoršati inzulinsku rezistenciju kod dijabetičara i negativno se odraziti na kontrolu šećera u krvi.

Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti

Loš san smanjuje i sposobnost tijela za regulaciju hormona stresa, odnosno povezan je s aktiviranjem hormona stresa. To može dovesti do slabo kontroliranog krvnog tlaka i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Razvoj straha od gubitka sna

Osjećaj iscrpljenosti može dovesti do razvoja straha od gubitka sna, a u težim slučajevima i do simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Ovaj neugodan simptom, stručnog naziva Hyperarousal, može uzrokovati trzaje i grčenja tijela, kao i brojne druge zastrašujuće pojave.

Aktivacija reakcije ‘bori se ili bježi’

IZVORtportal.hr
Podijeli objavu