Foto: Ilustracija

Kao rezultat degradacije kulturnih vrijednosti albanskog naroda, prije nekoliko dana na Kosovu se pojavilo savjetodavno vijeće za napuštanje islamske vjere na Kosovu (TV Fontana). Ovo vijeće sastoji se od otprilike sedamdeset osoba, uključujući intelektualce, sudionike oslobodilačke borbe na Kosovu, političke zatvorenike i predstavnike drugih društvenih slojeva, koji su iznijeli svoje ciljeve i platformu s’faktičkim argumentima zasnovanim na povijesti albanskog naroda, počevši od Ilira, do Osmanskog Imperija pa sve do danas.

Ova inicijativa, prema njihovim riječima, uglavnom proizlazi iz činjenice da je, prvi put nakon posljednjeg rata na Kosovu, došlo do velikog prezira i vrijeđanja vrijednosti i naslijeđa nacije, bilo da se radi o vrijeđanju zastave, nacionalnih heroja ili najviših moralnih vrijednosti nacije koje smo očuvali i naslijedili iz generacije u generaciju. Tijekom održavanja tog skupa, ovaj savjet izdvojio je, između ostalog:

1. Vrijeđanje naše nacionalne zastave koja se naziva “krpom”

2. Vrijeđanje našeg nacionalnog heroja Đorgie Kastriota Skenderbega

3. Vrijeđanje naše svetice i nobelovke Majke Tereze

4. Oni idu i dalje, tvrdeći da je brak s kćerkom ujaka ili brata dopušten, vrijednost koja je fanaticki očuvana od naroda tijekom stoljeća.

Dakle, to je razlog zbog kojeg je nakon posljednjeg rata na Kosovu masovno započela konverzija Albanaca u kršćanstvo, posebno u katoličanstvo, gdje se u samo dva dana pridružilo ne manje od 8000 mladića i djevojaka iz cijelog Kosova, što je izazvalo uznemirenost među islamskim radikalima koji su izražavali bijes i prijetnje, tvrdeći da nitko na Kosovu ne smije vrijeđati islamsku vjeru, inače će, ako bude potrebno, izbiti i revolucija.

Dakle, još jednom nakon višestoljetne Osmanske Imperije, ponovno je oživjela ta notorna mržnja koja je naš narod podjarmila kroz najperfidnije i najnasilnije metode, namećući nam elemente istočnjačke, Turko-azijske kulture. Nismo bili, nismo ni sada, i nikada nećemo biti oni koje žele ovi albanski govornici, jer naš narod uvijek je znao, i danas zna, kako se pridružiti zapadnim katoličkim kulturnim i euroatlantskim vrijednostima.

Ndue Dukagjini