Mate Rimac se požalio na zdravstvene tegobe nakon testiranja na koronu. Evo što kažu ugledni infektolozi, može li to biti povezano sa PCR testom

0
Foto:screenshot

Naš uspješni inovator i poduzetnik Mate Rimac požalio se na neugodno iskustvo koje je imao nakon PCR testiranja na koronavirus. Nakon što se podvrgnuo PCR testu, kaže kako su mu se pojavili problemi sa sinusima, a na koncu je utvrđeno da ima upalu.

U poduljem postu, vlasnik tvrtki Rimac Automobili i Greyp Bikes detaljno je opisao svoje iskustvo:

“Prvo, da se razumijemo, ja sam suprotno od antivaksera i teoretičara zavjere. Vjerujem u znanost, podatke i da su cjepiva promijenila tijek povijesti na bolje. Budući da još uvijek moram puno putovati, moram dosta često raditi PCR testove. Mislim da sam to napravio više od 20 puta do sada. Dok neki ljudi to ne mogu podnijeti, za mene to nikad nije bio veliki problem. Prije nekoliko dana sam se testirao i istog dana sam dobio infekciju sinusa – naveo je Rimac

Uvjeren je kako se to dogodilo zbog izvođenja testa.

„Prilično je jasno da je to izravan rezultat testa jer je osoba koja izvodi test bocnula samo u moju desnu nosnicu. Ne sjećam se jesam li ikada prije imao infekciju sinusa, ali ovaj put sam to odmah znao jer sam dobio vrlo jasne simptome nekoliko sati kasnije (bol ispod/iza desnog oka, pritisak unutar glave, glavobolja…). Dakle, pretpostavljam da postoji šansa da gadne stvari iz samog nosa koje se nađu u sinusnoj šupljini mogu dovesti do infekcije. Ovo stvarno iscrpljuje energiju – vaše tijelo vam daje signal da ostanete u krevetu. Nažalost uhvatilo me u vrijeme gdje si ne mogu priuštiti da ne idem na posao pa je stvarno bez veze. Pretpostavljam da ću sada smanjiti putovanja i PCR testiranja dok ovo ludilo ne završi. Je li još netko imao isto iskustvo?” – upitao je Mate Rimac na Facebooku.

Oglasili su se njegovi brojni pratitelji od kojih su neki tvrdili da su prošli isto iskustvo.

No ugledni infektolozi uvjeravaju kako upala ne može biti povezana s PCR testom, već će prije biti da je bakterija tu bila i prije testiranja jer sa sterilnim testom nije mogla biti unesena.  

Sinusi su zrakom ispunjene šupljine u kostima lubanje, prekrivene sluznicom koja stvara sekret. Smješteni su u kostima koje okružuju nosnu šupljinu i uključuju frontalne sinuse u kostima iznad obrva, maksilarne sinuse u kostima obraza, etmoidne sinuse u kostima iza nosnog grebena i između očiju te sfenoidne sinuse u kostima iza etmoidnih sinusa u stražnjim regijama nosa.
Moguće je, kaže nam riječki imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača, da netko PCR test napravi nestručno, međutim uvjerava kako je uzimanjem brisa nosa teško, odnosno gotovo nemoguće ozlijediti sinuse.

Virus živi u nazofarinksu, on inficira taj dio ždrijela koje se proteže iza nosne šupljine i iza usne šupljine koje se vidi kad jako zinete, iza tonzila.

– Kod uzimanja brisa sterilnim štapićem s vatom na vrhu ulazi se donjim nosnim hodnikom duboko desetak centimetara do nazofarinksa, pri čemu se štapić lagano rotira oko svoje osi. To nažalost mora biti neugodno, ako nije, onda je pitanje je li test dobro urađen. Nakon izvlačenja štapića pacijent obično kiše i suze mu oči, no to je uobičajena pojava pa i potvrda da je bris dobro napravljen. Nikakve fizičke ozljede tu ne bi smjelo biti. Naravno uvijek postoji mogućnost da se to napravi nestručno, no praktički je nemoguće da se štapićem uđe i ozlijedi maksilarni sinus, a pogotovo ne sfenoidni koji se nalazi iza – objašnjava prof. Trobonjača.

Također i prof. dr. Stipan Jonjić, jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika u području imunologije kaže nam kako je ovakav način testiranja izabran jer je najbolji te da ne bi smjelo doći do ozljede ni infekcije.

„Kod uzimanja testa mora se, da tako kažem, početkati epitel kako bi pokupili virusne čestice kojima određujete virusni genom. Prema tome ideja je da se dođe do što boljeg uzorka. Kad se propisao ovaj test, nije to učinjeno onako bez veze da se ljude gnjavi. Prije nego što se donesu neka pravila dugo se testiraju različiti modaliteti. Pa tako i u slučaju testa na Covid. Prije nego što su propisani ovi testovi, ispitivalo se na tisuće različitih mogućnosti i došlo se do zaključka što je najbolje. Možete nekome dati i nekoliko mililitara tekućine da grglja, isto ćete dobiti nekakav uzorak, ali došlo se do zaključka da je najbolji i najprecizniji upravo bris nazofarinksa – istaknuo je prof. Jonjić.(Slobodna dalmacija)

Foto; sreenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here