13 C
Split

Matične stanice vraćaju vid sve većem broju pacijenata

Optimistične vijesti iz Velike Britanije

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

86-godišnjem Britancu Douglasu Watersu su liječnici uspješno vratili vid na desnom oku. I sve to zahvaljujućim embrijskim matičnim stanicama koje su uzgojene u laboratoriju te potom umetnute u oko pacijenata.

Gospodin Douglas je priznao da prije dotičnog zahvata nije vidio ništa, a da sada može čitati i novine. On je jedan od dvoje pacijenta koji su imali čast iskusiti pionirski tretman terapije matičnim stanicama u londonskoj Moorfields bolnici. Prvi pacijent ovakvog tretmana je bila krajem 2015. jedna 60-godišnja gospođa, a sada je pacijenata sve više.

Svi operirani su imali degeneraciju makule (ili žute pjege) koja je jedan od glavnih razloga sljepoće kod odraslih. Za ovaj oblik bolesti karakterističan je rast abnormalnih krvnih žila koje rastu ispod makule i oštećuju je.

Liječnici su pronašli način kako da stvore retinalni pigment epitela i kirurški ga implantiraju u oko. Tehnika koja je opisana u Nature Biotechnology počinje s embrijskim matičnim stanicama. Konvertirali su ih u stanice koje izgrađuju retinalni pigment epitela i jednostavno ih ugradili. To je moguće zahvaljujući svojstvu matičnih stanica da su u stanju reprogramirati se u druge stanice pa tako mogu zamijeniti oštećena tkiva.

Zahvat je potrajao 2 sata. “Vratili smo vid gdje ga nije bilo i to je jako uzbudljivo”, tvrdi profesor Lyndon da Cruz. “Kako starimo, dijelovi oka nam prestaju funkcionirati”.

Potpuno normalan vid kao ranije nije posve vraćen. Svakom je od pacijenata operirano samo jedno oko. U pitanju je, zapravo, klinička faza ispitivanja na ukupno 10 pacijenata koji će sudjelovati u cijeloj priči. Liječnici moraju biti posve sigurni u postupak i jedina im je briga to mogu li transplantirane stanice postati kancerogene, iako ne postoje zasad nikakvi znakovi da bi se to dogodilo. Kod spomenute prve pacijentice koja je operirana prije nekoliko godina je još uvijek sve u redu.

Liječnici napominju da je ovo ogroman uspjeh regenerativne medicine.

Suha degeneracija makule je nešto ipak češća i vezana je uz propadanje epitela pigmenta retine. Vjeruje se kako će se ovom istom metodom moći tretirati oba oblika bolesti. Prije nego se izvedu konačni konkretni zaključci potrebno je daljnje odmicanje kliničke faze ispitivanja, ali sve navodi na to da ova terapija u skoroj budućnosti obećava povratak vida pacijentima.

SourceGeek.hr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img