Kad Lionel Messi zabije gol, cijela se Barcelona zatrese, utvrdili su tako znanstvenici.

Španjolski stručnjaci su, naime, postavili seizmograf kraj stadiona Camp Nou koji bilježi vibracije kad god gledatelji slave zgoditak.

Stadion se najjače zatrese kad nogometni fanovi na tribinama od veselja skaču, a seizmogram koji je to jamačno najbolje potvrdio bio je Barcin prošlogodišnji preokret protiv Paris Saint-Germaina u Ligi prvaka. Nakon zaostajanja od četiri gola poslije prve utakmice, Barca je u zadnjoj minuti uzvrata zadala gol za ukupnu pobjedu 6:5, a veselje navijača seizmograf je dobro zabilježio.

O nogometnoj seizmologiji se govorilo na konferenciji Europskog društva za geoznanost (EGU) u Beču. Tamo je i predstavljena studija dr.Jordija Diaza i njegovih kolega s Instituta za prirodne znanosti u Barceloni.

“Ono što je fascinantno u svemu tome je razlika u signalu između glazbenih i sportskih fanova”, tvrdi španjolski profesor. Na Camp Nou se održavaju i rock koncerti, poput onog Brucea Springsteena 2016. Jasno je vidljivo da svaka pjesma ima neki obrazac i iz seizmičkih podataka se može identificirati točno tren kad Springsteen prelazi s jedne pjesme na drugu.

Kod proslave gola je energija pak raspoređena 1-10 herca, dok je na rock koncertu harmonična struktura i energija je lokalizirana u preciznim amplitudama. “To je zato što ljudi ne skaču, nego plešu. To je ritam”, pojasnio Diaz.

Osim Barcinih domaćih utakmica, stručnjaci izučavaju i seizmologiju prometa. Glavna gradska avenija prolazi pokraj instituta i mogu pratiti dnevni protok vozila, pa čak i detektirati zaustavljanje i ponovno kretanje automobila na semaforu. Isto vrijedi za nadzemnu i podzemnu željeznicu.

“Počelo je kao zezancija, a sad se bavimo znanstvenim aspektima”, potvrdio je  Diaz. “Jedan se tiče projektiranja, tj. toga kako zgrade i strukture vibriraju uslijed raznih kretanja ljudi. Počeli smo i aktivno surađivati s građevinskim fakultetima kako bismo mogli  vidjeti možemo li to nekako korisno upotrijebiti”, dodao je profesor Diaz.