MILANOVIĆ: “VUČIĆEV NASTUP U GLINI JE KRIVIČNO DJELO, TREBALI SMO SE DOGOVORITI I PODIĆI OPTUŽNICU”

  0
  Foto: Snimka zaslona/YouTube

  Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, sudjelovao je na preuzimanju helikoptera UH-60M Black Hawk, donacije SAD-a Republici Hrvatskoj.

  Nakon svečanosti preuzimanja helikoptera u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’, predsjednik Republike razgledao je helikoptere i odgovarao na pitanja novinara.

  “Amerikanci su, posebno što se vojske tiče, OK. Mi znamo s kim imamo posla. Politika je nešto drugo”, rekao je Milanović.

  S ministrom Marijom Banožićem se nije rukovao. “Ne, nisam. Ministar je potrošio sve kredite koje je imao. Možda je i najveći predmet to što je trebao biti predmet istrage”, rekao je Milanović.

  Milanović je komentirao i hangare koji za helikoptere još nisu izgrađeni. Ponovio je da je za to odgovoran ministar Banožić. “To je zaista nemar. Da ne kažem kriminalno ponašanje. Kriminalno je bilo kad je bio u Ministarstvu državne imovine. Ovo je nemarno. To se nije smjelo dogoditi. Nešto drugo će trunuti na kiši”, rekao je predsjednik.

  O Srbiji

  Upitan za komentare optužnice iz Srbije, ponovio je da Srbija to ne bi trebala raditi želi li ući u Europsku uniju.

  “Tko je premijerka Srbije? Brnabićka još? Naša bodulica s Krka. Dobrodošla je”, rekao je Milanović, upitan za komentar na njezinu reakciju na njegove izjave od jučer kad je poručio Srbiji da ne bi trebali dizati optužnice protiv hrvatskih pilota. Brnabić je to shvatila kao prijetnju.

  “Ne zivkaš državnog odvjetnika, ne nalaziš se s njime tajno… Itekako smo se mogli dogovoriti da podignemo optužnicu protiv Vučića. Dotle državna vlast seže, ali mi se time nismo bavili. Ne znam zašto je Brnabićka nervozna, ja sam se više plašio da netko u Hrvatskoj ne poludi”, rekao je Milanović.

  “Oni žele u EU? Pogledajte kako prolaze Šveđani koji žele u NATO. Možda su s razlogom bili bezobrazni prema Turskoj, ali sad traže milost. Pazi što radiš”, opet je ponovio prema Srbiji.

  “Vučićev nastup u Glini je krivično djelo”, rekao je Milanović, dodavši da je bila politička odluka da se preko nekih stvari prijeđe. “Ne, oni optužbe hrvatske pilote”, rekao je.

  “Mislite li da bi u Hrvatskoj netko trepnuo da se digne optužnica protiv Vučića? Ali to nije pametno. Da, on nikoga nije ubio. Ali njegovo burgijanje je mnoge koštalo glave. I duše”, rekao je predsjednik.

  O Banožiću

  Novinarka je predsjednika upitala o eventualnom susretu s ministrom Banožićem na Dan oružanih snaga. “Nema mi i oni. Naprosto, ja kao predsjednik organiziram prijem i dodjelu odlikovana, a ministar organizira akademiju, to je niža grana. Svi su pozvani, i Plenković, tko god hoće doći. Prema tome, to nije ista kategorija. Ne ja i tamo neki Banožić, nego predsjednik i ministar. Ministra nema u Ustavu. Ja mogu sutra odlučiti da prijem bude u 12 sati, tako da će akademija propasti. To se naravno neće dogoditi jer takav pacijent nisam”, rekao je Milanović.

  O stanju u vojsci

  Za vojsku je rekao da je u relativno lošem stanju, ali apsolutno u boljem nego što je bila kad je on bio na dužnosti premijera, jer je prošlo nešto vremena. “Samo je pitanje što imamo od drugih stvari, a što nemamo. Jesu li godine koje su prohujale iskorištene za ništa. Gdje je protuoklop? E to nemamo, dronove nemamo. Protuklopna sredstva nemamo, a Ukrajinci ih slažu k’o kašete Jamnice”, rekao je Milanović.

  “Mi to nemamo. Hrvatskoj nedostaje ono bez čega bi rat u Ukrajini trajao 15 minuta. S obzirom na to da su krcati oružjem, oni se brane već tri mjeseca. Hrvatska nikad neće biti u situaciji da se brani tri mjeseca jer je članica NATO-a. Nama bi priskočili u pomoć u 15 minuta”, dodao je, donosi N1

  Anita M.