13 C
Split

Ministar Božinović: “Recidivistima oduzeti vozilo čak i ako nije njihovo”

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je oštrije kazne za počinitelje teških prekršaja u prometu. Oduzimanje vozila, stroža penalizacija prilikom oduzimanja vozačkih dozvola, samo su neke od izmjena koje nas očekuju.

Crveni alarm na hrvatskim prometnicama – 272 poginule osobe i više od 2300 teško ozlijeđenih – dovoljno razloga da se svi dignu na noge.

Ministar Davor Božinović zbog toga najavljuje oštrije kazne. “Pokrenut ćemo određenu zakonsku inicijativu u smislu pooštravanja kazni za počinitelje teških prometnih nesreća, pogotovo one koji spadaju u kategoriju recidivista”, rekao je Božinović.

A takvih je u vikend policijskim akcijama oko 40. Minstar je tom brojkom nezadovoljan. Upravo zbog njih raspravljalo se i o najstrožim kaznama.

“Po našem mišljenju bi se vozilo, kao sredstvo počinjenja kaznenog djela, trebalo tretirati na način da se ono oduzme čak i ukoliko nije vlasnik vozila i vlasnik vozila bi morao preuzeti odgovornost kome je to vozilo dao”, rekao je Božinović za Dnevnik Nove TV.

Ovakvim zakonskim rješenjima potporu je dala i struka. Sve to, kažu, trebalo bi nas maknuti s europskog dna, kada su stradavanja u pitanju.

“Iskustvo u svijetu je pokazalo da je najbolja mjera pojačan broj kontrola od strane prometne policije i to na mjestima u vrijeme kada se najčešče prekršitelji pojavljuju na cestama i rade najteže prometne prekršaje”, kaže Milan Pajnić iz udruge Sigurnost u prometu.

Božinović, pak, kaže da sustav penaliziranje i preventive i represive zapravo ne daje rezultate koje bi trebao davati te da se zbog toga nešto mora mijenjati.

Nova rješenja trebala bi ubrzati i provedbu zakona. Sve bi prema nekim procjenama, moglo zaživjeti već s prvim danima iduće godine.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Sudar dva vozila kod Skradina, vozač jednog zadobio ozljede opasne po život

U sudaru dva osobna automobila u subotu u 22:40 na cesti Žažvić-Benkovac teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img