25,10,21
HomeNovacMostov mecena Branko Roglić: čeka nas inflacija od čak 30 posto, evo...

Mostov mecena Branko Roglić: čeka nas inflacija od čak 30 posto, evo što treba država učiniti da prebrodimo ono što nas uskoro sve čeka…

Svijet snažno osjeća i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. Prvo je, za vrijeme lockdowna lani, došlo do ozbiljnog smanjivanja proizvodnje. Osjetio se manjak roba i usluga što je rezultiralo praznim policama. Potražnja je bila velika, ljudi su gomilali zalihe kao da im prijeti nuklearni rat, a proizvoda svih vrsta u ponudi nije bilo dovoljno da bi se svima udovoljilo. Špekulanti su to odmah iskoristili i podignuli cijene.

Nakon toga, one su opet porasle. Naime, kad je u Aziji virus dobrim dijelom stavljen pod kontrolu, a u tom se dijelu svijeta najviše proizvodi, silni kontejneri kojekakve robe krenuli su prema Americi i Europi u toj mjeri da ih više nije imao tko transportirati morem i kopnom. To su prijevoznici iskoristili za podizanje cijene rada pa se i to na koncu reflektiralo na ono što plaća kupac, piše Slobodna Dalmacija.

Na sve se to sada nakalemilo i poskupljenje nafte i plina, a u Europi je oživjela inflacija. Prvo je zakucala na vrata Njemačkoj, a onda i onima koji su o njoj gospodarski ovisni, a mi se tu svakako ubrajamo.

Inflacija ne vuče u nebo samo cijene namirnica i energenata, već i stanova. Za jedan jedini metar četvorni novogradnje u Splitu treba izdvojiti tri prosječne neto plaće! Ispada da je “kućenje” mladih obitelji u velikim hrvatskim gradovima postalo nemogućom misijom. Ukratko; život je od pojave koronavirusa do danas – strašno poskupio.

Može li se i kako obuzdati inflacija koja nam prijeti i treba li i što po tom pitanju poduzimati ministar financija Zdravko Marić, to više jer se stariji dobro sjećaju njenoga razornog učinka na ekonomiju, štamparije dinara na Topčideru i nula koja su se dodavale na novčanicama s kojima se sve manje moglo kupiti?

–  U Jugoslaviji je do takve hiperinflacije došlo zbog socijalističkog načina poslovanja i njegovih devijacija u ekonomiji, a danas je tu prije svega razlog pandemija koronavirusa i tiskanje novca bez pokrića. Pa samo je jedna “Lufthansa” da bi opstala povukla osamdeset milijardi eura takvog novca za kojeg nema nikakvog opravdanja i iza kojeg ništa ne stoji.

E, sad, možete zamisliti koji su to razmjeri tiskanja novca bez pokrića kad su se tolike kompanije po cijelom svijetu, a spomenuta je samo jedna od njih, na taj način spašavale od bankrota. S druge strane, one koje nisu posegle za tim kreditima – propale su. Moja je procjena da će po svoj prilici inflacija vrlo brzo dostići razinu od trideset posto. To se već da vidjeti kroz rast cijena cementa, željeza, aluminija i plastike koji su poskupjeli i sto posto – kaže Branko Roglić, jedan od najvećih hrvatskih privatnih poduzetnika i poslodavaca pa odgovara na naše pitanje treba li se država i na koji način petljati u ekonomiju i obuzdavati inflaciju koja je prvi put ozbiljno uzdrmala gospodarstvo još od ratne Vlade Nikice Valentića?

– Niti treba, niti smije, to će sama privreda, samo tržište regulirati. Jedino što može napraviti država je biti što jeftinija, racionalizirati troškove, a kako bi se na poduzetnike vršio što manji pritisak. Ne možemo očekivati od Vlade da smanji poreze jer to očito nisu bili u stanju ni kada inflacije nije bilo, no kresanjem nepotrebnih troškova ona će posredno omogućiti privatnim poslodavcima lakše poslovanje i tako im dopustiti da se sami bore protiv inflacije i njenih negativnih učinaka. Nikakav državni nadzor nije potreban jer je on u uvjetima slobodnog tržišta neprovediv, ali bilo bi dobro, ponavljam, da država gdje god je to moguće, smanji svoje troškove – zaključuje Roglić, donosi Slobodna Dalmacija.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari