Zbog nove regulative u Hrvatskoj bi moglo biti ugašeno skoro 3000 bankomata: Evo o čemu se radi

0

Banke su već ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6 tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV-ov Potrošački kod.

To je bankama, naime, velik trošak.Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata.Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima.

Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano uz sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

T. R. I