Foto: Screenshot YouTube

Major JNA Vojislav Medić, umirovljeni istražni sudac Vojnoga suda u Beogradu, na Županijskog suda u Osijeku je  osuđen na 14 godina zatvora. Proglašen je krivim za ratni zločin nad zarobljenim vukovarskim braniteljima u srbijanskim logorima. Presuda je nepravomoćna.

Okrivljeniku se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 6. lipnja 2022. godine, a s obzirom da je dobio kaznu zatvora dulju od pet godina, produljen mu je istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude.

Po optužnici, kao ispitivač u logorima, Medić je zlostavljao zarobljenike – udarao ih pendrekom, davao odobrenje stražarima da ih tuku i tako ih prisiljavao da daju iskaze kakvi su njemu odgovarali.

Tražio je, primjerice, od branitelja da priznaju “broj srpske djece koju su zaklali”.

Vojislav Medić iz Beograda uhićen je u lipnju 2022. na graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u Hrvatsku, gdje ima roditeljsku kuću. Od prvog ispitivanja tvrdi kako je došlo do zamjene identiteta te da je vukovarske branitelje zlostavljao neki drugi Medić.

Niz je branitelja, pak, na prepoznavanju u policijskoj postaji nakon njegova uhićenja upravo u Medića pokazao prstom kao u ispitivača i zlostavljača iz Stajićeva i Sremske Mitrovice.

U obrazloženju presude sudac Mirko Ljubičić rekao je da su dokaznim postupkom utvrđene sve činjenice i dokazi koji potvrđuju da je Medić počinio kaznena djela na način opisan u optužnici, odnosno da je tukao, zlostavljao i mučio više zatočenika, postupajući na brutalan i ponižavajući način te naređivao logorskim stražarima da to čine u njegovoj nazočnosti.

Na popisu žrtava Mlinarić i Josić

Sudsko vijeće ocijenilo je da je dokaznim postupkom utvrđeno kako se ne radi o zamjeni identiteta, jer ga je više svjedoka prepoznalo kao ispitivača u logorima. Sud smatra da Medić nije bio običan vojni sudac, već osoba od povjerenja vrha sigurnosno obavještajne službe JNA pa se u tome razdoblju mogao nesmetano kretati bez ikakvih ograničenja.

Kao otegotnu okolnost sud je uzeo u obzir činjenicu da je Medić visoko obrazovana osoba, po struci pravnik, i zasigurno upoznat sa svim međunarodnim konvencijama o pravima zarobljenika, ali je unatoč tome postupao protivno konvencijama, brutalno mučio i zlostavljao zarobljenike, a nakon počinjenja kaznenog djela ni u jednom trenutku nije iskazao ni najmanje naznake kajanja.

Tijekom suđenja svjedočili su brojni zatočenici srbijanskih logora, među kojima Tomislav Josić i saborski zastupnik Stipo Mlinarić.

Medićeva obrana tijekom postupka je tvrdila da je okrivljenik, od studenog 1991. do kolovoza 1992. neprekidno obnašao dužnost istražnog suca Vojnog suda u Beogradu i bio zadužen za nekoliko stotina predmeta pa da stoga nije mogao istodobno biti ispitivač u logorima.

Smatra da je obrazloženje presude nevjerojatno, jer se tvrdi da je Medić bio istražni vojni sudac blizak obavještajnim krugovima JNA, ali da za to nema ni jednog dokaza.

Medićev odvjetnik Tomislav Filaković u izjavi  novinarima najavio je žalbu na presudu, kazavši kako je zaprepašten presudom te da je bilo teško braniti čovjeka, koji je, kako tvrdi, “osuđen prije nego što je podignuta optužnica, kojeg je osudila javnost pa i ovo sudsko vijeće”.