MUP upozorava na tzv. “CEO ili direktorske prijevare” putem interneta

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Zbog novih tzv. direktorskih prijevara MUP podsjeća da se osobni, financijski i poslovni podaci mogu zaštiti.

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava javnost da je u tijeku jedna od tzv. direktorskih prijevara – kampanja s velikim brojem phishing mailova trgovačkim društvima u Hrvatskoj, posebno agencijama za nekretnine, u kojima se prevarant predstavlja kao direktor i traži hitno plaćanje na račun u inozemstvu pod kontrolom počinitelja.

Radi se, upozorava MUP, o jednom od najčešćih oblika internetskih prijevara tzv. CEO ili direktorske prijevare u kojoj počinitelj zaposleniku ovlaštenom za izvršavanje plaćanja pošalje e-mail u kojem se predstavlja kao njegov nadređeni i navodi ga na plaćanje lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke.

Najbolja zaštita je prevencija: da građani ne nasjedaju na ponude koje zvuče predobro da bi bile istinite. Počinitelji pokušavaju na brojne načine doći do osobnih podataka građana kako bi ih kasnije zlouporabili radi stjecanja određene koristi ili ih navode na plaćanje određenih sredstava do kojih je kasnije vrlo teško doći.

“Stoga dobro pazite na osobne podatke, dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične), svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijavite banci, pokušaj prijevare prijavite policiji čak i ako niste postali žrtva,” poručuju iz MUP-a.

MUP podsjeća da se osobni, financijski i poslovni podaci mogu zaštiti – tvrtke se trebaju pobrinuti da postoje protokoli i da zaposlenici budu dobro informirani i upozoreni, a zaposlenici trebaju strogo poštivati postupke plaćanja, ne preskakati pritom nijedan korak i ne popuštati pritiscima; pažljivo trebaju provjeravati adrese e-pošte, ne otvarati sumnjive privitke, nego se obratiti IT odjelu, prenosi RTL.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

NELOGIČNOST IZBORNIH ZAKONA, za kršenje izborne šutnje na lokalnim izborima predviđene ozbiljne kazne; Na parlamentarnim nema kazni za kršenje izborne šutnje..

S prvim minutama subote počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora u Hrvatskoj, na kojima tri milijuna 660 tisuća...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img