HomePremium SadržajNa današnji dan je poginuo junak Domovinskog rata, Andrija Matijaš Pauk: ‘Kad...

Na današnji dan je poginuo junak Domovinskog rata, Andrija Matijaš Pauk: ‘Kad budete brojili imena onih koji su narod vodili do cilja, nemojte zaboraviti Pauka‘

Andrija Matijaš Pauk rodio se 31. srpnja 1947. u Marini kod Trogira, a poginuo je 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama u selu Podrašnica na ulazu u Mrkonjić-Grad u BiH.

Srednju dočasničku “Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe Jugoslavenske narodne armije” završio je u Banjoj Luci, bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš.

O njemu je pisao i Hrvatski vojnik:

”Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja“. Po toj je rečenici, izgovorenoj uoči akcije Maslenica, ostao zapamćen legendarni junak Domovinskog rata, general-bojnik Andrija Matijaš zvan Pauk. Konkretan, jezgrovit, urođenog autoriteta kojim je ulijevao samopouzdanje svojim vojnicima. Na bojištu uvijek prvi, a tako je bilo i 9. listopada 1995. kad je sa svojom postrojbom drugog dana operacije Južni potez na oklopu krenuo u bitku kod Mrkonjić Grada. Iako tijekom Domovinskog rata nije izgubio niti jednu bitku, nažalost, kraj ove nije dočekao, poginuo je nakon što je protuoklopna raketa pogodila njegov oklopni transporter.

Andrija Matijaš Pauk rođen je 1947. u Pozorcu kraj Trogira, a nakon osnovne škole odmah se odlučio za vojni poziv. Za vrijeme služenja vojnog roka intenzivno se bavio sportom, a posebno se interesirao za oklopna vozila. Na samom početku rata, u ljeto 1991. bori se na bojištu na području Banovine nakon čega se vraća u Dalmaciju te se u listopadu te godine priključuje 4. gardijskoj brigadi.

Od prvih zarobljenih srpskih tenkova ustrojava samostalnu tenkovsku satniju koja poslije prerasta u oklopnu-mehaniziranu bojnu. Kao iskusni tenkist sa svojom je postrojbom odigrao veliku ulogu u akciji Maslenica kad je zahvaljujući združenom djelovanju oklopa i pješaštva deblokirano zadarsko zaleđe. Matijaš je ranjen na samom početku akcije, no iz bolnice se vrlo brzo vratio na položaje ne želeći napustiti svoje vojnike koji nisu ni znali da je ranjen.

Borbenost i spremnost

Brigada u to vrijeme sudjeluje u svim važnim akcijama, a Paukovi tenkisti ističu se borbenošću i spremnošću. U operaciji Zima ’94 na čelu 4. gardijske brigade zamijenio je ranjenog zapovjednika Damira Krstičevića i to u teškim zimskim uvjetima u akcijama na području Dinare.

Na iznimno niskim temperaturama i visokim nanosima snijega Matijaševa zadaća bila je dovesti tenkove na Dinaru što se dotad smatralo nemogućim. Bio je i sudionik akcija Skok 1 i Skok 2 te Ljeto ’95. U operaciji Oluja sudjelovao je u oslobađanju Knina u koji 5. kolovoza ulazi sa 7. gardijskom brigadom. Nakon Oluje sudjeluje u operacijama Maestral i Južni potez, koja je na kraju bila i pogubna za ovog junaka Domovinskog rata.

Sprovod Andrije Matijaša Pauka zauvijek će pamtiti svi oni koji su imali čast da se od njega oproste. Veličanstveni govor fra Ignacija Vugdelije na sprovodu ovog hrvatskog viteza rasplakao je i najokorjelije vojnike i generale koji su se došli pokloniti Pauku:

“Pao je junak, jedan od brojnih koji kroz ovih nekoliko godina padaju da bismo mi mogli živjeti. I velik je to pad… Zar suze u očima naših bojovnika, pripadnika 4. brigade, o tome rječito ne govore? I ide narod, i ide njegovo veličanstvo hrvatski narod prema svom zemaljskom cilju, sigurno ide zahvaljujući onima koji poput hrastova padaju, zahvaljujući onima koji poput Andrije dadoše živote svoje… Kad god netko od velikih završi svoj zemaljski put, narod se zaustavlja i plače… Jedno vas molim… Kad vas sutra vaš sin ili unuk upita “što je to bilo 90-tih, kako smo došli do ovoga što imamo”, kažite im jednostavno: “Sine, to su ljudi od Boga poslani, vodili narod prema budućnosti, prema sreći”. A kad budete nabrajali imena onih koji su narod doveli do cilja, nemojte, molim vas, zaboraviti ime Andrije Matijaša Pauka”.

Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika, a u spomen na Matijaša 4. gardijska brigada, prema njegovu ratnom nadimku, dobiva naziv Pauci.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments