Tema kupoprodaje akademskih i srednjoškolskih radova u Hrvatskoj jedna je od onih koje su, na žalost, uvijek aktualne. Kod nas je to uistinu posao koji cvjeta. O njoj smo ispisali retke i retke na portalu, a posebnu pozornost nedavno nam je privukla osoba koja prodaje radove budućim medicinskim sestrama i srednjoškolcima koji se obrazuju u zdravstvenim zanimanjima. Čini to putem Facebook stranice ‘Medicinski seminari HR’, a specifična je po tome što se predstavlja da na neki način surađuje s fakultetima. Oni koje smo kontaktirali nisu znali za postojanje ove stranice, a neki najavljuju pravne korake po tom pitanju.

Zamislite da završite u bolnici i o vama se brine medicinska sestra koja je kupila diplomu, na studiju kupovala ispite ili, jednako grozno – seminarske ili bilo koje druge akademske radove. Kupoprodaja radova u Hrvatskoj je itekako biznis koji cvjeta, a spomenuti scenarij nije nimalo nerealan, posebice zato što postoje osobe koje pišu radove specifično za zdravstvene struke. I to ne samo umjesto studenata sestrinstva, nego i za sve zdravstvene srednjoškolske struke, piše Srednja.hr

Garantiraju diskreciju, prodaju šalice, a imaju i nagradne igre

Takva osoba stoji i iza Facebook stranice ‘Medicinski seminari HR’ u čijem opisu stoji kako izrađuje seminarske i završne radove za sve škole i studij sestrinstva. Rade i prezentacije te lektoriraju radove i izrađuju obrasce iz procesa zdravstvene njege.

– Garantiram najbolju kvalitetu, originalnost, poštivanje roka izrade te 100 % diskreciju, piše osoba koja stoji iza ove stranice, očito itekako svjesna da studenti koji iskoriste ovu uslugu na pojedinim fakultetima mogu biti vrlo strogo sankcionirani – izbacivanjem s fakulteta.

Cijena usluge, navodi se dalje, ovisi o broju stranica i zahtjevnosti rada te vremenskom roku za izradu. Ali, trgovačkim rječnikom – to nije sve. Imaju, kažu, i svoj MedShop pa prodaju i medicinske bedževe, šalice, ogrlice, privjeske i penkala.

– Odličan rođendanski poklon za iznenaditi Vašu kolegicu ili kolegu, navode, a može se primijetiti i da provode nagradne igre pa dijele satove, nakit, pa čak i – kuglice za božićna drvca. Na Facebook stranici imaju i poveznicu na svoju web stranicu, no nakon otvaranja javlja se ‘Greška 404’.

‘Poduzet ćemo sve pravne radnje da zaštitimo ugled našeg Sveučilišta’

Ovo, dakako, nije jedini pružatelj usluge prodaje akademskih i radova za učenike koji ‘operira’ putem Facebooka – ovakvih je u Hrvatskoj mnoštvo. No, ono što ga razlikuje od većine to je što se pravi da na neki način surađuje s fakultetima, sveučilištima i veleučilištima, odnosno na Facebooku označuje kao da djeluje na lokaciji tog fakulteta, čime si povećava doseg stranice.

Među njima je i Sveučilište Sjever, koje izvodi studij sestrinstva. Iz službe za odnose s javnošću kažu na naš upit odgovaraju kako prvi puta vide stranicu ‘Medicinski seminari HR’ i da nisu imali saznanja da ona postoji.

– Koliko vidimo, oni se ne predstavljaju da surađuju s nama nego kao lokaciju navode Sveučilište Sjever, što je nedopustivo te smo ih odmah kontaktirali da to uklone, a ako to ne naprave, poduzet ćemo sve pravne radnje da zaštitimo ugled našeg Sveučilišta koje nema nikakve veze s predmetnom stranicom. Nažalost, na društvenim mrežama svatko može prema želi staviti lokaciju na kojoj se nalazi bez da itko to provjerava i da vlasnik lokacije ima o tome saznanja, kažu sa Sveučilišta Sjever.

Provjera autentičnosti rada studenata, odgovaraju dalje na naš upit, definirana je pravilnikom ustanove.

– Seminarski, završni, odnosno diplomski rad isključivo su autorsko djelo studenta te student odgovara za istinitost, izvornost i ispravnost teksta rada. U radu se ne smiju koristiti dijelovi tuđih radova (knjiga, članaka, doktorskih disertacija, magistarskih radova, izvora s interneta, i drugih izvora) bez navođenja izvora i autora navedenih radova. Svi dijelovi tuđih radova moraju biti pravilno navedeni i citirani. Dijelovi tuđih radova koji nisu pravilno citirani, smatraju se plagijatom, odnosno nezakonitim prisvajanjem tuđeg znanstvenog ili stručnoga rada. Izjava o autorstvu završnog, odnosno diplomskog rada prilaže se radu i čini njegov sastavni dio. S ciljem provođenja provjere autentičnosti studentskih radova i projektnih zadataka, student je obvezan prije konačne predaje, mentoru dostaviti rad i u elektroničkom obliku (PDF format). Mentor vrši provjeru rada kroz softver za provjeru autentičnosti PlagScan, odgovaraju nam sa Sveučilišta Sjever.

Povezuju se bez dozvole

Konačno, ako prema mišljenju mentora, rad zadovoljava uvjete autentičnosti, mišljenje se izdaje kao pozitivno. U suprotnom mentor može rad vratiti studentu na doradu do ispunjenja uvjeta ili poduzeti druge pravne aktivnosti sukladno aktima Sveučilišta Sjever, ističu s tog Sveučilišta.

Jedan od poželjnijih studija sestrinstva u Hrvatskoj je onaj na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu (ZVU), koje je također ‘žrtva’ ovog prodavača.

– Zdravstveno veleučilište na nikakav način ne surađuje s predmetnom stranicom kao niti sa sličnim stranicama, rezolutan je dekan ZVU-a Krešimir Rotim.

U odgovoru koji potpisuje navodi i da na tom veleučilištu pridaju veliku pozornost akademskoj čestitosti studenata. Ističe i kako se studenti tijekom studiranja upoznaju s pravilima citiranja i referenciranja te štetnošću i neetičnošću plagiranja. Također, uveli su i izborni predmet ‘Citiranje i referenciranje u akademskom pisanju za studente zdravstvenih profesija’ koji mogu pohađati studenti svih preddiplomskih studija.

– Zdravstveno veleučilište nije bilo upoznato s navedenom stranicom. Korisnik je blokiran od strane administratora Facebook stranice Zdravstvenog veleučilišta. Na žalost opcije društvene mreže Facebook dozvoljavaju da se korisnik poveže s pojedinom lokacijom, pa tako i s lokacijom Zdravstveno veleučilište, bez odobrenja Veleučilišta, ističu sa ZVU-a.

Faksevi za provjere uglavnom koriste PlagScan, ali…

I ondje se, u cilju provjere autentičnosti seminarskih ili završnih i drugih radova koristi softver PlagScan koji omogućuje neograničen broj provjera radova koje mogu izvršiti nastavnici, studenti te nenastavno osoblje.

– Autentičnost seminarskih radova provjeravaju studenti i nastavnici, a autentičnost završnih radova provjeravaju studenti i mentori. Sukladno postupku prijave završnog rada, prilikom prijave obrane završnog rada student predaje završnu verziju rada te prilaže ispis rezultata iz PlagScan-a. Plagiranje se sankcionira sukladno Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata, te se stegovni postupak provodi prema odredbama Pravilnika, zaključuju sa ZVU-a.

No, ovaj sustav, kao niti jedan drugi za provjeru autentičnosti radova i dalje ne može otkriti prevaranta koji je kupio rad koji nije plagijat. Dakle, oni koji kupe rad koji ispravno citira sve izvore, jedinstven je, nije tzv. ‘copy-paste’, ali je tuđih ruku djelo i dalje vrlo lako mogu proći neprimijećeno. A tvrtke koje ih prodaju u Hrvatskoj ne djeluju ilegalno, nego su u svojevrsnoj sivoj zoni, o čemu je portal Srednja.hr već smo već dosta detaljno pisali.