U srijedu, 20. siječnja 2021. godine u 11 sati u Kneževom dvoru na tvrđavi Klis, potpisan je Ugovor za projekt Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split – Uređenje ljetne pozornice na tvrđavi Klis. Ugovor je potpisan između Općine Klis i izvođača radova, tvrtki NEIR d.o.o. i PRVI TREPTAČ d.o.o. te se uskoro očekuje početak radova.

Ukupna vrijednost projekta je 32.750.759,23 HRK, od čega je čak 85% financirano sredstvima Europske unije. 

Općina Klis sredstva će utrošiti za uređenje ljetne pozornice na tvrđavi Klis što obuhvaća prenamjenu objekta Topničke vojarne u prostor za održavanje izložbi te suvenirnicu, obnovu objekta Mali kvartir, sanaciju vegetacije te izvedbu otvorene pozornice i 3D mapiranje.
Na tvrđavi Klis i do sada su se odvijale brojne manifestacije u sklopu Kliškog kulturnog ljeta i ostalih kulturnih zbivanja. Realizacijom projekta omogućit će se izvedbe značajnijih i bogatijih kulturnih programa s ciljem poticanja aktivnosti lokalnih udruga te očuvanja i prezentacije lokalne kulture i običaja domaćim i stranim posjetiteljima.

Načelnik Općine Klis, Jakov Vetma prilikom potpisivanja ugovora istaknuo je značaj ovog projekta: „Ovim projektom nastavljamo s planom revitalizacije tvrđave Klis koji smo definirali prije nekoliko godina. Posebno me veseli obnova dvaju objekata koji su već desetljećima zapušteni i trenutno nemaju nikakvu funkciju. Osim toga, uvjeren sam da ćemo, zajedno s tisućama posjetitelja, uživati u mnogobrojnim događanjima koji nas očekuju na ljetnoj pozornici. U cijelom spektru aktivnosti Općine Klis, tvrđava ima posebno mjesto i nju želimo u potpunosti obnoviti, na ponos onima koji su je gradili i čuvali, a na korist budućim generacijama.

Realizacijom u potpunosti osmišljenih programa stvorit će se jedinstven centar koji povezuje djelovanje u područjima kulture, turizma, obrazovanja, ljudskih prava, razvoja civilnog društva, čime će se omogućiti doprinos razvoju niza ostalih dionika u navedenim područjima kroz međusobno umrežavanje. Upravo je suradnja s civilnim društvom ključna jer će oni biti nositelji diseminacije rezultata po završetku projekta te dugoročni korisnici lokaliteta stavljenog u funkciju ovim projektom. Cilj je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva te povezivanje stanovništva, posebice mladih s organizacijama civilnog društva kroz planirane edukativne aktivnosti u kulturi i turizmu.

Zahvaljujući brojnim projektima koji su realizirani i čija se izvedba tek očekuje, Općina Klis razvija se u suvremeno i ugodno mjesto za život, ali i destinaciju razvoja održivog turizma.

dp/Klis