NA KOALICIJSKOM SASTANKU BILO JE VATRENO: Spominjali se i prijevremeni izbori

0
Foto: Snimka zaslona

Nakon kaosa koji se u petak dogodio u Saboru, gdje većina nije imala kvorum na glasanju, premijer Andrej Plenkovič sazvao je hitan sastanak vladajuće koalicije.

Na njemu je došlo do povišenih tonova ali i žestoke rasprave, doznaje N1.

Razlog tome bio je Zakon o HGK koji je predložio Most, a nakon što je postalo jasno da HSLS i HNS, a možda i Reformisti neće biti izričito protiv prijedloga da se ukine obvezna članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Premijera Plenkovića zasmetalo je što je došlo do toga da se u zadnji tren ta točka mora micati s plana glasanja te što mu partneri ranije nisu komunicirali da će doći do problema. Prozvani koalicijski partneri, prije svega HSLS i Reformisti, uzvratili su da je HDZ već ranije znao njihov stav.

U jednom trenutku je Plenković kazao da moraju biti složni jer su druga opcija prijevremeni izbori. Na to su mu partneri uzvratili da izbore ne treba ni spominjati, ali da se izbora ne boje i da su na njih spremni u svakom trenutku. Spominjalo se i koliko je teško održavati tanku većinu od 76 ruku, ali da je još teže zamisliti kakva bi suradnja bila da su, primjerice, Most ili Domovinski pokret dio vladajuće većine u ovako teškim uvjetima krize.

Liberali su na sastanku navodno napomenuli da je njima pitanje HGK izuzetno bitno i da i dalje čvrsto stoje iza Vlade, ali na temama kao što je HGK će uvijek imati takav stav. Prema kraju sastanka došlo je do smirivanja atmosfere, a premijer Plenković je napomenuo da nije zadovoljan s procedurom kako se vodilo dogovaranje o glasovanju, a partneri su se složili da se to trebalo dogovoriti ranije, doznaje N1.

Plenkovića i vladajuću većinu smetalo je i što oporba koristi trenutak kad vladajući zbog teškog zdravstvenog stanja Miroslava Tuđmana sami nemaju kvorum. Činjenica je i da zbog cijele situacije ne znaju kada će se ta situacija promijeniti.

O zakonima bi se ponovno moglo glasovati u četvrtak, a vladajući su se dogovorili da će dotad složiti zaključak o kojem će glasovati i kojim se zadužuje vlada da u ovom mandatu krenu ozbiljne reforme u HGK-u.