13 C
Split

Može li rastavljena osoba biti krsni kum?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Može li rastavljena osoba biti krsni kum? Je li u redu prodavati blagoslovljenu vodu? Na ova i druga pitanja odgovarao je u petak 29. siječnja vlč. Antun Sente stariji, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela u emisiji “Halo, velečasni!” Hrvatskog katoličkog radija.

Može li rastavljena osoba biti krsni kum?

Može. Krsni kum može biti osoba koja je rastavljena, ali pod uvjetom da živi sam kod sakramenata krštenja i krizme. Uvijek se traži ona osoba za kumstvo koja svjedoči svojim životom. Bitno je da osoba ima sve sakramente i da vjernički živi. Osobe koje su rastavljene mogu vjernički živjeti i očekuje se da vjernički žive. Međutim, ako ta osoba živi u nekoj vezi s trećom osobom ili ako je ušla u civilni brak s nekom trećom osobom onda takva osoba ne može kumovati. Oni koji žive u izvanbračnoj zajednici ili oni koji sklope novi civilni brak ne mogu biti kumovi. Razlog je što te osobe više ne svjedoče svoju vjeru. Osobe su se svojim činom isključili iz mogućnosti da mogu biti kumovi.iše o ulozi krsnih kumova pročitajte OVDJE.

Je li u redu prodavati blagoslovljenu vodu?

Svaku blagoslovinu ne bi smjeli prodavati jer onda ulazimo u područje grijeha pa čak i crkvenih kazni. Ako bi svećenik to činio on bi ovim činom radio svetogrđe i grijeh što je regulirano i crkvenim zakonom. U tom pogledu, ako bi se bavio prodajom blagoslovina onda bi ušao i u područje crkvene kazne. Stvari treba prije prodati, a onda blagosloviti i to je najispravnije. U slučaju da se voda prije blagoslovi, a onda prodaje onda je tu poteškoća i problem i tu smo otišli na jedno područje koje nije dozvoljeno. Možemo reći da ovdje imamo tri pristupa, a prvi pristup bi bio prije svega, ako je nešto blagoslovljeno nikako se ne smije prodavati. Drugi pristup je da onu stvar koja je već blagoslovljena i takvu je prodajemo ona gubi blagoslov. Više nije blagoslovljena stvar. Primjerice, ako bismo kupili križ koji je blagoslovljen onda on gubi blagoslov i ostaje samo drvo križa, a ne posvećeni križ. Treći pristup je da onaj prilog koji dobijemo za blagoslovljenu stvar može biti usmjereno za nešto drugo. Primjerice, ako je svećenik nabavio bočice za blagoslovljenu vodu onda svojim novcem plaćamo samo te bočice, a ne blagoslovljenu vodu. Često dolazi do nejasnoća kod ovih stvari i važno ih je pojasniti i iskomunicirati.

Cijelu emisiju poslušajte Ovdje.

dp/Hkm.hr 

 

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Goldstein i Klasić gostovali na N1, nadrobili svašta, NEISTINA NAJVIŠE: “Ne mogu se izjednačavati žrtve Bleiburga i Jasenovca ”Klasić: ” Dara iz Jasenovca nije...

Povjesničari i sveučilišni profesori Hrvoje Klasić i Ivo Goldstein gostovali su kod Mašenke Vukadinović u emisiji Izvan okvira N1TV...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img