foto: N1

Gradonačelnik Vukovara i Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava pozivao je na ostavku ministra branitelja Tome Medveda. Razlog za poziv na ostavku je, pritisak na pripadnike HOS-a i manipulaciju izjavama majke Jeana Michela Nicoliera.

“Jedini normalan odgovor u ovom trenutku ostavka ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda”, rekao je Penava tijekom obraćanja medijima. Hrvatska demokratska zajednica žestoko je reagirala na zahtjev za ostavkom ministra Tome Medveda.

“Dokle smo to došli da jedan Penava zahtijeva ostavku Tome Medveda, više puta ranjavanog generala pobjedničke #Hrvatskavojska!? Da proziva za „nedovoljno hrvatstvo“ čovjeka koji je učinio veliki iskorak u zaštiti prava branitelja!? Da ga odjednom, poslije toliko godina, optužuje da je „ukrao“ Kolonu sjećanja, u kojoj oduvijek stupaju i pripadnici #HOS!? Politikant Penava & #DP pokušavaju zlorabiti ključne dane nacionalne povijesti. Za razliku od njihovih štetnih provokacija i određivanja tko bi smio doći, a tko ne u Grad Heroj , naša je #VladaRH proglasila 18. studenog Danom sjećanja & neradnim danom upravo kako bi što više ljudi moglo u zajedništvu i dostojanstvu odati počast žrtvi #Vukovar i Škabrnje!

A novi Milanovićevi nasrtaji? Mogu opet konstatirati da sa svojim proruskim angažmanom nanosi veliku vanjskopolitičku štetu . Na početku agresije na ??hladno je odbio moj poziv da se konzultiramo o zajedničkoj poziciji na sastancima na vrhu #EUCO i NATO. Odbacio je i prijedlog da održimo sjednicu Vijeća nacionalne #sigurnost. Ako je ikada bila potrebna, bila je tada! Je li on sa svojom proruskom politikom imalo olakšao krizu našim sugrađanima, išta pridonio ?? gospodarstvu? Naravno da nije. No sad moramo slušati od njega i njegovih jataka da smo pogriješili s glasovanjem o rezoluciji #UN koja uopće ne spominje teroristički napad Hamasa. A ionako je neobvezujuća. Vladina je politika ispravna i principijelna”, ističu u HDZ-u.

Foto N1

Na društvenim mrežama dijeli se tekst o ratnom putu ministra branitelja Tome Medveda i njegove obitelji. Pitaju Penavu kako može tražiti ostavku ministra s besprijekornim ratnim putom i koji je bio tri puta ranjavan.

“1990. godine kada je Tomo odlučio dobrovoljno otići u Domovinski rat. Prijavio se u bazu Jedinice za posebne namjene MUP-a u Rakitju. Slijedila su ga i braća, najstariji Milan i najmlađi Ivan koji su se također dobrovoljno priključili obrani Hrvatske. Prvom gardijskom brigadom Tomo je bio poslan prema istočnoj Slavoniji, zatim u Banovinu te u zapadnu Slavoniju. Kasnije se priključio Tigrovima.

Tijekom rata nekoliko se puta susreo s braćom ratujući na istom bojištu.Za vrijeme Domovinskog rata obitelj Medved je pobjegla u susjednu Bosnu i Hercegovinu te kasnije u Karlovac.Tomo Medved je za vrijeme Domovinskog rata bio tri puta ranjavan. Prvi put ranjen je odmah na početku rata, 16. kolovoza 1991. godine u zapadnoj Slavoniji. Tada je tijekom borbe bio pogođen gelerom u pluća.Drugi put ranjen je već dva mjeseca kasnije, u listopadu 1991. godine. Tada je na ratištu u Pokupskom zadobio prostrjelnu ranu nadlaktice, no nije odustajao od borbe smatrajući je samo ogrebotinom.

Treći put ranjen u lipnju 1992. godine kada je u Dubrovniku pogođen gelerom blizu kralježnice. I tada je bio ranjen po cijelom tijelu, ali nije odustajao od daljnjih borbi.

Najstariji brat Milan poginuo je u 35-oj godini prilikom oslobađanja Slunja u Oluji 4. kolovoza 1995. godine i iza sebe ostavio suprugu i troje djece, kćer i dvojicu sinova. Tomin brat Ivan i danas je vojna osoba te radi u Karlovcu u Oružanim snagama. Tomo Medved je oženjen i ponosan otac troje djece”, stoji u tekstu.