NA POMOLU SKANDAL U SPLITSKOM HNK. Dogradonačelnikova ćaću predložiti će za status nacionalnog umjetnika sa šest uloga u osam godina? Kuloari bruje o dogovoru kojim će profitirati i glumac i intendant

0
Foto: Snimka zaslona TV Sombor

Prijedlog splitskog intendanta HNK da se promoviraju dva dramska prvaka u status nacionalnog umjetnika dobio je politički kontekst što se i moglo očekivati s obzirom na to da je jedan od njih, Nikola Ivošević, otac splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića, te s koliko interesa se prati svaki potez agilnog zamjenika u mandatu Ivice Puljka i koliko ima zainteresiranih da mu nađu političku grešku u koracima.

I otac i sin su javne osobe pa je aluzija da se iza prijedloga krije nekakav tajni dogovor iz kojeg bi profitirao kazališni glumac, a intendant dobio još jedan mandat, bila je, čini se, neizbježna.

Intendant Srećko Šestan uputio je zahtjev Ministarstvu kulture i medija da se u prestižni, nacionalni status unaprijede osim Nikole Ivoševića i dramski prvak Trpimir Jurkić i – lavina komentara je krenula.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju Nikola Ivošević je demantirao da postoji bilo kakva veza između njegovog unaprijeđenja i političkog utjecaja njegovog sina, kazavši da je o svom statusu razgovarao sa intendantom prije dvije godine, kada je njegov sin bio daleko od položaja u splitskoj Banovini.

U tom razgovoru mu je intendant najavio da će prijedlog o unaprijeđenju poslati negdje na polovci mandata, kada se uhoda na na novoj funkciji i stvari “legnu na svoje mjesto”.

Intendant je insinuacije o političkoj kužini nazvao “notornim bedastoćama” objasnivši da odluka nije u njegovim rukama, već da o tome odlučuje posebna komisija Ministarstva kulture i medija koju imenuje ministrica. Komisija se rijetko sastaje, tek jednom u dvije godine, da bi raspravili karijere predloženih umjetnika, njihove uloge i nagrade koje su dobili. Bojana Ivoševića je vidio samo jedanput – naglasio je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

Koga će unaprijediti i predložiti za viši status intendant odlučuje samostalno – takva je procedura.

Ravnateljica Drame Marina Vujčić nam je kazala da je o kandidatima obaviještena, te da shodno proceduri nije sudjelovala u izboru. Mimo toga kazala je da je u splitskom Kazalištu tek godinu dana te da o minulom radu oboje dramskih prvaka ne može govoriti jer zna o tome informativno.

No, pregledavajući web stranice HNK Split našli smo podatke iz biografije Nikole Ivoševića i Trpimira Jurkića.

Nikola Ivošević posljednju ulogu imao je 2020. godine u predstavi “Povratak”, prije toga imao je u 2017. godini uloge u predstavama “Aziz ili svadba koja je spasila Zapad”, te “Romanca o tri ljubavi”, 2016. godine u “Strašnim roditeljima”, 2014. godine u “Zlatnom zmaju” i “Othellu” u kojem je za ulogu Jaga dobio nagradu Judita na 60. Splitskom ljetu.

U obrazloženju prijedloga za Ministarstvo kulture i medija intendant je uz biografiju napisao:

“Nikola Ivošević od 1988. stalni je član Drame HNK Split, a do danas je na matičnoj sceni odigrao više od 60 uloga, često glavnih, u rasponu od klasičnih tekstova (Moliere, Pinter, Shakespeare, Kafka, Euripid, Sofoklo, Dostojevski, De Filippo, Goldoni, Mrožek, Čehov, de Vega, Kleist, Frisch…) pa do suvremenih autora (Šovagović, Schimmelpfennig, Koljada, McPherson, Belbel…).

Izuzetno širok glumački talent i raspon dokazao je i u “alternativnim“ izvedbama u KPGT-u, u režiji Ljubiše Ristića i Lazara Stojanovića, kao i izvedbama u Fractal Falus Teatru. Njegova snažna scenska prezentnost i glumačko umijeće obilježile su mnoge predstave HNK Split i donijele mu Juditu na 60. Splitskom ljetu za ulogu Jaga u Othellu.

Isticao se čak i u manjim ulogama kao glumac čija je širina glumačkog talenta i snažan umjetnički pristup svemu što je igrao, uvijek ostavljala snažan dojam. Često se upravo u malim ulogama dokazuje veličina pojedinog glumca, uvijek spremnog na zajednički kazališni čin, jer Ivošević, čak ni u glavnim ulogama, nikad nije pokušao ostvariti svoju dominaciju na sceni, prihvaćajući činjenicu da kazalište nije umjetnost jednoga glumca nego snažan zajednički umjetnički čin.

Igrao je i u više televizijskih serija i dugometražnih filmova pa i u onima koji su polučili i međunarodni uspjeh (“Sonja i bik”, “Ta divna splitska noć”…)”.

Razgovarajući sa pojedinim zaposlenicima u splitskom HNK – neslužbeno, bez navođenja imena – stekli smo dojam da nitko nije iznenađen unaprijeđenjem Nikole Ivoševića u nacionalni status, kao da se to očekivalo. Prije svega zato što je taj dramski prvak u sredini u kojoj radi poznat kao ambiciozan i kao osoba koja se znade zauzeti za sebe, ali i zbog toga što se smatra da on taj status po svojim godinama zaslužuje.

Postoje mišljenja da ima i drugih koji bi mogli biti predloženi, ali nisu još dočekali svoj red, no tako je uvijek kada su u pitanju novci – komentira se u kuloraima, naglašavajući da u lipnju izlazi natječaj za novog intendanta pa se treba čekati novu osobu koja bi se založila za nečiji viši stupanj u napredovanju:

– Uvijek će u ansamblu biti povijeđenih i onih koji misle da su baš oni trebali biti izabrani jer je u pitanju znatna povišica na plaću, a tu je i ugled. Nema baš puno nacionalnih umjetnika, taj status ipak znači u kazališnom svijetu – komentira jedan zaposlenik HNK Split.

NOVI IZAZOVI

Od službenih osoba u HNK Split dobili smo i koliko konkretno povišica donosi: Ivošević i Jurkić su dramski prvaci sa istim koeficijentom složenosti posla koji u bruto iznosu dobivaju po 12.600 kuna, plus dodatak od 0,5 posto za svaku godinu staža. Ivošević ima 34 godine staža u HNK Split, a Jurkić 29.

Ako bi dobili status nacionalnog umjetnika plaća bi im bila – bruto! – 15.900 kuna, plus iznos za minuli staž. Što je povišica od 3.300 kuna bruto, što nije mali iznos, pogotovu kad se kazališni repertoar stalno urušava zbog učinka koronavirusa, a glumci su silom prilika više kod kuće nego na pozornici.

Kazališta i njihove uprave nalaze se pred novim izazovima zbog sve loše epidemiološke situacije i s novim, oštrijim mjerama ponovno će se predstave igrati praktički pred polupraznim gledalištem, a publici posjet kazalištu sigurno neće biti prioritet za još neko vrijeme. Što su frustrirajuće oklonosti koje su dodale ulja na ovu aferu, što god da je bilo razlogom da se dva dramska prvaka promovira u viši razred baš sada.

Inače, dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću obratili smo se kako bi komentirao sva događanja, no on se na ponudu nije odazvao.

Čikeš jedini splitski nacionalni umjetnik

U HNK Split status nacionalnog umjetnika ima samo operni prvak Ivica Čikeš, dok je glumica Ksenija Prohaska otišla u mirovinu.

Još u prosincu 2019. godine intendant Srećko Šestan poslao je u Zagreb prijedlog za unaprjeđenje u status nacionalne baletne prvakinje Irine Čaban Bilandžić.

I od tada "ni pisma, ni razglednice", ni pozitivne ni negativne reakcije iz Ministarstva, iz čega se može zaključiti koliko je dugo potrebno da netko ostvari taj status, a s time i povišicu. Više od dvije godine?!

Inače, što se tiče statusa s nacionalnim značajem treba reći da je tu situacija "tko bliži oltaru, bolje čuje misu".

Za razliku od Splita ili Rijeke, gdje u HNK radi dvoje nacionalnih umjetnika, a u Osijeku čak niti jedan, u zagrebačkom HNK taj status ima deset zaposlenika!

To su tri operna prvaka među kojima je i Tomislav Mužek, četiri u Baletu – među njima je Tomislav Petranović koji je u Splitu plesao u baletu "Derviš i smrt"- te tri u Drami: Goran Grgić, Alma Prica i Sinša Popović.

Split je zaslužio više od ovoga!

Ivica R.