Na preoranom groblju hrvatskih vojnika na Mirogoju u subotu obilježavanje dana ljudskih prava

  0
  Foto: Marko Krznarić
  ”Pozivamo sve ljude dobre volje da u subotu, 10. prosinca 2022., u 11 sati dođu na zagrebački Mirogoj, na obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava. Obilježavanje će se održati na groblju hrvatskih vojnika 1941-1945, koje je komunistička vlast oskvrnula 1945. godine i s kojeg su uklonjeni križevi i islamska nadgrobna obilježja”, stoji u pozivu zajednice žrtvoslovnih udruga kojeg potpisuje Marko Krznarić, URVH Hrvatski domobran.

  ”Pravo na označeni grob spada među važna ljudska prava i civilizacijska dostignuća. Dođite da se dostojanstveno i uz molitvu prisjetimo ljudi koji leže ispod mirogojskog travnjaka i još jednom pozovemo na obnovu tog dijela groblja!

  Na Mirogoju je obnovljeno groblje njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj su uređena i održavana groblja i onih koji su napadali Hrvatsku.

  PROČITAJTE I >>>KOMUNISTIČKE VLASTI U ZAGREBU ODBILE PRIJEDLOG UREĐENJA GROBLJA HRVATSKIH VOJNIKA 1941.-1945. HDZ-ovci UTEKLI SA SJEDNICE!

  Samo vojnici Nezavisne Države Hrvatske, katolici, muslimani, pravoslavci i drugi, nemaju dostojna obilježja iznad svojih grobova!

  Vrijeme je da se to promijeni! Treba provesti projekt uređenja groblja, koji je već prihvatila zagrebačka Gradska skupština, a sadašnji saziv ga je zaustavio. Pozivamo gradsku i državnu vlast da učine sve kako bi se ovaj dio Mirogoja dostojno uredio u skladu s projektom i u što kraćem vremenu!

  PROČITAJTE I OVO Predstavljena knjiga ‘Groblje hrvatskih vojnika na Mirogoju, Zagreb, 1941.-1945. – O uklanjanju u poraću 1945.-1946. grobalja i grobova ‘okupatora’ i ‘narodnih neprijatelja’ poginulih 1941.-1945. u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj’

  Međunarodni dan ljudskih prava na Mirogoju obilježit ćemo i paljenjem svijeća na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana te paljenjem svijeća na grobnom obilježju pokopane kozaračke i druge djece umrle u Drugom svjetskom ratu. Spomenik kozaračkoj djeci na polju 142 također treba biti dostojnije oblikovan.

  Dođite 10. prosinca na Mirogoj i pokažite da se protivite svakoj diskriminaciji među ljudima!”, stoji u pozivu organizatora.