Na što paziti kod izbora i preuzimanja aplikacija za djecu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Stručnjaci savjetuju da prilikom odabira i preuzimanja aplikacije razmotrimo potrebe svog djeteta, sadržaj aplikacije i kontekst u kojem ćemo je koristiti.

Kad razmišljamo o aplikacijama za djecu, vjerojatno nam na pamet prvo padnu zabavne ili edukativne igre. Uz to je ipak dobro znati i da nam određene aplikacije mogu na različite načine pomoći da podržimo zdrav razvoj našeg djeteta, kao i učenje, komunikaciju i povezanost u obitelji.

Praktične savjete kako odabrati najbolje aplikacije i kako ih koristiti zajedno s djetetom donosi publikacija ‘Obiteljsko vrijeme uz aplikacije: Vodič za korištenje aplikacija s djecom’ u izdanju Joan Ganz Cooney Centra, koji je dio američke neprofitne organizacije Sesame Workshop, najpoznatije po produkciji televizijske serije Ulica Sezama. Cijeli priručnik dostupan je u pdf-u na engleskom i španjolskom  jeziku, a može se preuzeti i u iBooks trgovini.

Kad je riječ o jednom od najčešćih pitanja koja muče roditelje – koliko vremena dijete smije provesti uz ekran, umjesto konkretnog odgovora, ovdje se ističe kako je važnije korisititi aplikacije zajedno s djecom, kako bi se iskoristile prilike za učenje, nego paziti na vrijeme.

Prilikom odabira aplikacije koju ćete preuzeti, najprije identificirajte potrebe svog djeteta: zapitajte se koje vještine treba uvježbati, koja su mu najdraža ili najmanje draga područja učenja ili predmeti u školi, koje su mu omiljene igre, likovi ili aktivnosti.

Pogledajte što se nudi među edukativnim igrama dostupnima u trgovinama Google Play ili App Store.

Kada pronađete zanimljivu aplikaciju, za koju vam se čini da odgovara potrebama vašeg djeteta, prije nego što je preuzmete, pročitajte recenzije, primjerice na portalu Common Sense MediaTech with KidsParent’s Choice, ili Teachers With Apps.

Stručnjaci također savjetuju da prilikom odabira i preuzimanja aplikacija, pored potreba našeg djeteta razmotrimo i sadržaj aplikacije i kontekst u kojem ćemo je koristiti, piše medijskapismenost.hr.

ZAJEDNIČKO IGRANJE

Primjerice, ako birate aplikaciju koju ćete koristiti za zajedničko igranje, možete potražiti igre koje će podržati proces učenja vašeg djeteta, bilo da se radi o matematici, vježbanju pamćenja, nogometu ili kuhanju. Popratite korištenje aplikacije sličnom aktivnošću, poput igranja nogometa, traženja uzoraka ili smišljanja vlastitog recepta. Možete također potražiti i preuzeti omiljenu društvenu igru vašeg djeteta u obliku aplikacije.

ZAJEDNIČKO ČITANJE

Zajedničkim čitanjem svaki dan po 15 minuta razvijate kod djece ljubav prema čitanju, a aplikacije vam mogu pomoći da čitate bilo kada, bilo gdje. Pronađite jednostavne e-knjige – ilustrirane, ali bez previše animacija, jer animacije u ovom slučaju mogu predstavljati distrakciju. Često radite pauze kako biste razgovarali o tome što se događa u priči i kako to možete povezati sa svojim životom. Ako pak vaše dijete voli samo čitati priče, neka snimi vlastite verzije knjiga koristeći video ili audio aplikacije.

PRIPREMA ZA NOVO ISKUSTVO

Ako želite pripremiti dijete za neko novo iskustvo,  poput polaska u vrtić ili u školu, ili odlaska zubaru, pronađite aplikaciju koja na prijateljski način opisuje to za njega potencijalno zastrašujuće okruženje, ili aplikaciju u kojoj ćete sami stvoriti ohrabrujuću priču posebno za svoje dijete. Zajedno je koristite i razgovarajte o tome što ga tamo čeka.

POVEZIVANJE S PRIJATELJIMA I ČLANOVIMA OBITELJI

Aplikacije s video pozivima, poput FaceTimea, Skypea i WhatsAppa, mogu vama i vašoj djeci pomoći u održavanju kontakta s dragim ljudima koji žive daleko. Potičite dijete da tijekom ovakvih razgovora podijeli s bliskim osobama svoja osobna dostignuća, na primjer da im pokaže crtež ili nešto što je izradilo.

KAKO PREPOZNATI DOBRU APLIKACIJU?

Stručnjaci iz Joan Ganz Cooney Centra ističu i ključne vrijednosti kvalitetnih aplikacija te predlažu da si postavite sljedećih nekoliko pitanja kako bi procijenili je li neka aplikacija dobra za vas i vaše dijete.

Dobre aplikacije omogućuju djetetu da uči i razvija se. Zapitajte se:

  • Potiče li aplikacija moje dijete dijete na istraživanje stvari koje ga zanimaju?
  • Potiče li ga na kreativnu igru?
  • Potiče li ga na fizičku aktivnost?

Dobre aplikacije olakšavaju komunikaciju. Zapitajte se:

  • Pruža li ova aplikacija prilike za razgovor?
  • Omogućuje li zajedničko stvaranje?
  • Pomaže li obitelji da se zajedno zabavi?

Dobre aplikacije omogućuju povezivanje iskustava. Zapitajte se:

  • Premošćuje li ova aplikacija iskustva s različitih mjesta, poput doma i škole?
  • Priprema li nas za nova iskustva?
  • Povezuje li nas s udaljenim prijateljima i članovima obitelji?
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img