NAJAVA: U nedjelju je proslava u čast Divi Grabovčevoj na Kedžari, na Vran planini.

0
124
Foto: Press

Hrvatski narod već desetljećima hodočasti na jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve, hrvatske mučenice koja je dala svoj život za Boga i vjeru, očuvavši tako ljubav svojih predaka prema Domovini i Bogu.

Tako su Divin dan i Kedžara povod i mjesto okupljanja brojnih hodočasnika iz svih krajeva BiH i Hrvatske. “Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla.

Program obilježavanja Divinog dana započet će misom uočnicom 1. srpnja 2022., u 18:00 h. Misu će predvoditi i propovijedati fra Josip Vlašić.

Središnju svetu misu u nedjelju 2. srpnja 2023. u 11 sati na Kedžari predvodit će i pod njom propovijedati provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. Svečano misno slavlje uveličat će etno skupina “Čuvarice” iz Rame, a Divin pozdrav govori Magdalena Forić.
Poznati hrvatski arheolog, povjesničar i povjesničar umjetnosti Ćiro Truhelka istražio je Divin grob i utvrdio da u njemu počiva iznimna ljepotica. Pokraj Divina groba od 1998. godine stoji Divin kip, rad kipara Kuzme Kovačića

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here