Foto: Unsplash

Gospođa iz okolice Venecije tijekom 24 godine uspjela je ne biti na poslu čak 20 godina

Talijanska nastavnica Cinzia Paolina De Lio (56) zaradila je titulu najgore zaposlenice u svojoj zemlji nakon što je čak 20 godina izbjegavala posao, piše The Times. Kada bi se i pojavila na radnom mjestu, ignorirala bi učenike, pisala SMS-ove i predavala im bedastoće koje uopće nisu sastavni dio gradiva. U kolikom je raskoraku od svog posla bila svjedoči i činjenica da je od učenika morala posuđivati udžbenike.Bolovanja i dozvole za prisustvovanje raznim konferencijama koristila je kako bi izbjegavala odlaske u školu, a vrhovni sud opisao ju je kao “trajno i apsolutno nepodobnu” za posao.

Inače, službeno je predavala književnost i filozofiju u srednjoj školi nedaleko Venecije, gdje je zapela za oko prosvjetnim inspektorima tijekom jednog od rijetkih pojavljivanja na poslu. Inspekcija je ustanovila da su joj predavanja bila zbunjujuća i da je vidno improvizirala.

Nema vremena za izjave, na plaži je

Times piše kako su se učenici pobunili i počeli štrajkati nakon što se De Lio tijekom ispitivanja dopisivala s nekim i dijelila im ocjene koje nemaju veze s pokazanim znanjem. Konačno, škola joj je dala otkaz, ali ju je sud vratio na posao. No, prošloga tjedna sud je preinačio odluku, ustvrdivši da je od posljednje 24 godine na nastavi bila prisutna samo – četiri.

Odluku o otkazu zatim je morao potvrditi Vrhovni sud, dokazujući koliko teško može biti otpustiti zaposlenike javnih službi, piše Times. Nije ovo prvi ovakav slučaj u Italiji. Na Siciliji su 2021. raskrinkali nastavnika matematike koji je u tri godine imao 769 slobodnih dana, na račun bolesti ili roditeljskog dopusta. Na kraju se ispostavilo da je svo to vrijeme u fušu radio kao konzultant.Inače, novinari su pokušali dobiti komentar od otpuštene nastavnice De Lio, ali ih je odbila jer je upravo bila na plaži.