13 C
Split

Koja je najbolja lozinka?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Svaka lozinka koja sadrži velika i mala slova, brojke i posebne znakove je dobra lozinka, no ono što čini razliku između dobre i odlične lozinke je kombinacija slova, brojki, znakova te svakako i pamtljivosti same lozinke.

Na Facebook profilu Centra za sigurniji internet bilo je postavljeno pitanje: Koja od dvije lozinke sa slike je bolja i zašto?

medijska-pismenost-csi.hr-najbolja-lozinka

Na prvi pogled mnogi su zaključili kako je druga lozinka bolja i sigurnija, no članku Centra za sigurniji internet dan je odgovor na pitanje “Koja je najbolja lozinka?”:

Ako pogledamo obje lozinke kao lozinke za primjerice Facebook ili vaš email račun odmah možemo primjetiti da je druga lozinka puno kompliciranija te samim time i teža za zapamtiti. Odlična lozinka je ona koja je sigurna i teška za pogoditi, no isto tako i ona koju možete lako zapamtiti. To što je  lozinka kompliciranija, ne znači i da ju je i teže “probiti”.

Ako testiramo naše lozinke na alatu za testiranje probojnosti lozinki dolazimo do podataka da je za prvu lozinku, nazovimo je Velebit, potrebno daleko više vremena za probijanje nego za drugu lozinku, uz to što je lakše pamtljiva. Velebit je visok 1757 metara i nalazi se u Hrvatskoj te su to već prva tri podatka naše lozinke koje znamo i koje lako možemo zapamtiti.

Svaka lozinka koja sadrži velika i mala slova, brojke i posebne znakove je dobra lozinka, no ono što čini razliku između dobre i odlične lozinke je kombinacija slova, brojki, znakova te svakako i pamtljivosti same lozinke.

Velebit lozinka ima i dodatak na kraju “fejs” što označava da je nama ovo lozinka za Facebook uslugu. Kad bi tražili novu lozinku za email vjerojatno je da bi lozinka izgledala kao “Velebit1757hrv!mail”. Svakako savjetujemo da ne koristite ovaj primjer, ali promjenom samo zadnje riječi mijenjate cijelu lozinku za neku drugu uslugu koju koristite, a početni dio ostaje isti. Tako vam je lakše zapamtiti velik broj lozinki, a ujedno si povećavate i sigurnost vaših digitalnih računa.

Stoga prva, Velebit lozinka je definitivno bolja lozinka.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img