Drugu godinu zaredom na području općine Dugopolje organiziran je Natječaj za izbor najljepše okućnice. Natječaj su organizirali portal Dugopolje.org, Turistička zajednica općine Dugopolje i Općina Dugopolje. U odnosu na prošlogodišnji izbor ove godine su prijave na Natječaj bile otvorene malo ranije. Natječaj je započeo 26. travnja, te se zbog loših vremenskih uvjeta produžio do 2. lipnja.

Nakon zatvaranja roka za prijave, tročlani žiri u sastavu Željka Bonacin, Teo Prkić i Tomislav Balić zajedno su posjetili svakog kandidata te pregledali njihove prijavljene okućnice. Ni ove godine žiri nije imao lagan izbor oko najljepše okućnice. Svaka drugačija od druge i tako različite, iznimno lijepe i zanimljive okućnice. Sve to dolazi i od samih vlasnika okućnica koji su vrlo topli i dragi ljudi, a u svojim domovima stvorili su pravi mali raj za nezaboravne trenutke.

Žiri je nakon pregleda okućnica odvojenim glasovanjem ocijenio svaku od kandidata, te su ukupnim zbrojem odlučeni pobjednici Natječaja. Nažalost, ove godine dogodila se situacija da su od svih prijavljenih okućnica samo dvije zadovoljile sve uvjete Natječaja. Ostale prijavljene okućnice, iako pregledane od strane žirija, nisu bile uvrštene u konačni odabir. Razlog tome upravo je činjenica da nisu zadovoljeni svi propisani uvjeti, te su organizatori odlučili kako zbog regularnosti Natječaja takve okućnice ne mogu biti predmet ocjenjivanja. Dvije okućnice koje su zadovoljile sve propisane uvjete Natječaja, ocijenjene su od strane žirija i odlučen je pobjednik.

Konačna ocjena donesena je na temelju prosjeka ukupnih ocjena svakog člana žirija. Ocjene su se dodjeljivale u rasponu od 1-10, s time da je ocjena 1 najslabija ocjena a ocjena 10 najbolja ocjena. Prilikom dodjeljivanja ocjena, kriteriji kojima su se članovi žirija vodili su: usklađenost stila uređenja s podnebljem Dalmatinske zagore, korištenje tradicionalnih i autohtonih biljnih vrsta, te opći estetski dojam.

Konačni poredak za prva dva mjesta bio je sljedeći:

  1. mjesto osvojio je Nedjeljko Doždor, uz poklon-bon u iznosu od 3.000 kuna
  2. mjesto osvojila je Katija Marasović, uz poklon-bon u iznosu od 2.000 kuna

1. mjesto – Nedjeljko Doždor

2. mjesto – Katija Marasović