Poštovani čitatelji portala Dugopolje.org,

Nakon što smo u naš email i inbox Facebook stranice Dugopolje.org zaprimili mnogobrojne upite o razlozima neodržavanja manifestacije „Svitnjak na Plitači“ ove godine, redakcija portala Dugopolje.org odlučila je detaljnije odgovoriti na upite.

Svake godine, uoči samog blagdana sv. Ivana Krstitelja, diljem Hrvatske, Dalmacije, pa tako i naše općine, večer se proslavlja paljenjem Ivanjskog krijesa odnosno svitnjaka. Taj tradicijski događaj, koji od pamtivijeka postoji među našim mještanima, uvijek donosi radost i veselje. Smatramo kako smo prošle godine organizirali jednu uspješnu večer koju je svojim nastupom uveličao i dugopoljski KUD Pleter.

Na temelju te uspješne večeri, kao i prethodne godine, redakcija Dugopolje.org portala predložila je Općini Dugopolje i Turističkoj zajednici općine Dugopolje održavanje manifestacije „Svitnjak na Plitači“ i ovoga 23. lipnja. Nažalost, organizacija manifestacije za ovu godinu je izostala zbog manjka podrške, a možda i ponekog tračka snalažljivosti i maštovitosti ili pak minimalne volje od strane Općine Dugopolje. Kao glavni razlog Općina Dugopolje navela je da je dobar dio KUD-a na putu, te da nisu uspjeli naći alternativu i angažirati drugu KUD zajednicu.

Redakcija Dugopoplje.org portala smatra kako, uz svo dužno poštovanje prema KUD-u, izostanak KUD Pletera nije bio presudan za održavanje „Svitnjaka na Plitači“, te da se ista mogla organizirati i bez njihovog prisustva. Osobito je ovo prilika svim ostalim kulturnim društvima ili glazbenicima s područja općine Dugopolje da vrijednosti i kvalitete koje njeguju prezentiraju i široj publici koja možda nije u prilici često ih poslušati. U krajnjem slučaju, ukoliko nije bilo moguće angažirati predstavu ili glazbu uživo, mogli su se koristiti tonski zapisi tradicionalnih dalmatinskih i hrvatskih pjesama.

Ovime želimo reći kako manifestacija „Svitnjak na Plitači“, koja je organizirana na inicijativu portala Dugopolje.org, za svrhu ima slavljenje tradicijskih i vjerskih vrijednosti koji se u našem narodu njeguju od davnina. Mišljenja smo kako su ovakvi i slični događaji izvrsna prilika za zbližavanje i dodatno povezivanje mještana naše općine, te odmak od stresne svakodnevnice.

Dugopolje.org portal svakako ne želi da se izgubi ideja i motiv organiziranja manifestacije „Svitnjak na Plitači“, i to nakon samo jedne godine. Nadamo se i vjerujemo kako ćemo ovu manifestaciju organizirati i sljedeće godine 23. lipnja, te da će ona uistinu zaživjeti kao tradicionalni događaj na kojem će se okupljati sve generacije stanovnika općine Dugopolje.

Mr.sc. Teo Prkić,
Glavni urednik