Nakon filma na ruskoj TV, Srbi dolaze sebi ‘Mi bismo bili topovsko meso ratnog zločinca Putina!’

0
Foto: Snimka zaslona YouTube
Puno prije nego sam srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji i dalje mašta o velikom prijateljstvu s Putinovom Rusijom (možda jednom shvati da mu taj oslonac i nije najpametniji), razne strukture u Srbiji krenule su upozoravati na kobne posljedice šurovanja s trenutnim neprijateljem broj 1 na svjetskoj geopolitičkoj sceni.

Da se nešto počelo “kuhati”, bilo je jasno nakon otvorenih prozivki ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova od strane srpske potpredsjednice vlade Zorane Mihajlović koja je rekla da on “zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji” te da “pokušava pokazati da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu”, što, kako kaže, nije slučaj već je posljedica “samostalne politike i odlučivanja Srbije”.

Na stranu njezino pravdanje suzdržanog osuđivanja ruskog terora u Rusiji, Lavrov joj ipak nije ostao dužan i poručio da je Mihajlović očito “slabo upućena u realnost”.

Ovom zaokretu je prethodilo pisanje ruskih medija o izgradnji ruske vojne baze u Srbiji što je u susjednoj nam zemlji dočekano kao podrivanje službene politike Beograda.

“Ruski propagandisti pojačavaju bajke o ruskim bazama u Srbiji, o ruskoj vojnoj pomoći da se vrati Kosovo. Očajnički trzaji hibridnog rata usmjerenih protiv interesa Srbije”, zavapio je za Blic šef libertarijanskog učilišta Libek Miloš Nikolić ranije u kolovozu. “Osnova ruskog djelovanja u regiji je produbljivanje nepovjerenja, jačanje napetosti, huškanje na rat”, upozorava Nikolić. U tom kontekstu treba gledati i reakcije političke i društvene kreme koje su polako počele kritizirati rusku politiku, ali i pozivati srpsku vladu na zaokret, donosi Direktno

Ipak, sve ovo treba gledati i u kontekstu da je u lipnju Europska unija poslala jasnu poruku Srbiji: Europski parlament (EP) zatražio je od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i jasno se opredijeli želi li u Europsku uniju ili ne. “Zalažemo se da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena tek kad Srbija poduzme potrebne mjere u tom pogledu, uključujući i područje vladavine prava”, pisalo u tekstu koji je uslijedio nakon postignut dogovora vodećih političkih skupina u EP-u.

Promjene u srpskoj politici?

Portal Direktno je već pisao da se nešto bitno promijenilo u srpskoj vanjskoj politici i kada su tamošnji mediji sredinom kolovoza pisali da Washington i Beograd planiraju razviti bazu “Jug” kao “glavni centar za obuku srpske vojske po standardima NATO-a, i obuku srpskih specijalnih snaga za mirovne operacije”. Tada su moskovski mediji podsjetili da ta najava stiže u vrijeme kada je u Srbiji odbačena mogućnost da Rusija u zemlji napravi svoju vojnu bazu – izgleda da je Vučićevo sjedenje na više stolaca sada postalo antipatično i samim Rusima što je evidentno i u dokumentarcu kojeg je Putinov propagandist Russia Today nedavno emitirao, a srpski danas.rs u srijedu analizirao.

Ruska državna televizija nedavno je prikazala dokumentarnu emisiju o Kosovu i Metohiji pod nazivom “Srbija: Znaci rata” u kojoj se sukob na tom području predstavlja kao jedino pravo rješenje. Emisija u kojoj dominiraju sugovornici, poput desničara Miše VacićaDamjana Kneževića iz tzv. Narodnih patrola, ekstremno desničarske organizacije, ali i ruskog veleposlanika u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka, ocijenili su sugovornici za Danas, nastala je kao privid objektivnog izvještavanja i analize teme, no zapravo je to, po njima, tipično ratno-huškačka propaganda poput one iz Miloševićevog vremena.

Emisija počinje kadrovima iz triju vijesti ruske televizije o barikadama na administrativnoj granici Srbije i Kosova na Merdaru 31. srpnja i razgovorom s građanima koji na graničnom prijelazu lijepe naljepnice na automobilske tablice uz tvrdnju da će prestati s tim tek kada vojska i policija proglase povratak Kosova. U emisiji je navedeno i da je Marko Jakšić iz Domoljubnog pokreta s Kosova i Metohije naslutio da će pucnjava, u ratnom smislu, krenuti za “mjesec, tri ili godinu”.

Rješavanje pitanje Kosova ‘kao što je Rusija riješila pitanje Krima’

Odjeven u majicu s velikim slovom Z, radikalni desničar Miša Vacić poručio je da je vrijeme da se pitanje Kosova riješi kao što je Rusija riješila pitanje Krima te da Srbija ima pravo specijalnim operacijama stvoriti “srpski svijet” koji će “živjeti u miru i slobodi”.

Puno prostora u dokumentarcu pruženo je parapolicijskim formacijama, takozvanim Narodnim patrolama, koje opisuju kao patriote koji će braniti srpski narod od svih koji ga, po njihovom mišljenju, ugrožavaju, pa tako i od migranata. “Nećemo ostaviti nijedno dijete, živjelo u Crnoj Gori, BiH, Kosovu. Dužnost naše generacije je osigurati da nitko ne bude izostavljen, nitko zaboravljen. S nama su mnogi branitelji, mnogi koji su prošli Siriju, Ukrajinu, bombardiranje 1999. godine”, rekao je u intervjuu za RT Damjan Knežević, osnivač formacije Narodne patrole, koji je također kritizirao srbijanske vlasti, jer među njima ima onih koji su naklonjeni zapadu.

Podsjetimo, Knežević se kandidirao za predsjedničke izbore ove godine.

Jedan od sugovornika u emisiji bio je i ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je govorio o potrebi otvaranja ruske vojne baze u Srbiji, kako bi se stvorila “protuteža američkoj, odnosno NATO-voj, bazi Bondsteel u Kosovo”. Naveo je tri razloga za sukob, a to su da Zapad gura Srbiju prema uvođenju antiruskih sankcija, da je Srbija prisiljena priznati Kosovo te da Srbiji prijeti prekid opskrbe jeftinim plinom.

Usporedbe s ‘Olujom’

Ruska televizija je ranije u emisiji usporedila život Srba na Kosovu sa životom Srba u Hrvatskoj tijekom Oluje, a taj dio priče ilustrirali su i snimkama srpskih izbjeglica devedesetih. Prikazane su i snimke NATO bombardiranja Jugoslavije, a u emisiji su korišteni dijelovi govora patrijarha Porfirija i Aleksandra Vučića.

Bojan Kostreš, dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazao je da je emisija emitirana na ruskoj televizija “tipična ratnohuškačka propaganda”.

“Aleksandar Vučić, ako do sada nije znao, a sumnjam da nije, mora shvatiti da mu Putinova Rusija nije prijatelj i da će svako zveckanje oružjem prije svega pogoditi Srbiju”, kaže Kostreš i dodaje da Srbija i Kosovo trebaju uvidjeti realnost i da je jedina šansa “za sve nas da odustanemo od zamrznutog konflikta”, uz ubrzanje EU integracija.

Dragan Šormaz, dužnosnik Srpske napredne stranke, podsjeća da godinama govori da Rusija vodi hibridni rat protiv Srbije, te da je središte tih aktivnosti njihovo veleposlanstvo.

“Nasilni prosvjedi u ljeto 2020. su njihovo djelo, a razlog je Washingtonski sporazum. Tada su mnogi mediji, uključujući i oporbu, pokušavali poručiti da za moje izjave nema dokaza, svatko iz svojih razloga. Sada je situacija puno gora, upravo zato što tada nismo rasturili državne neprijatelje i zato što nismo uveli sankcije Rusiji i time pokazali da smo Europa, a ne dio njihovog ‘kaganata'”, kaže Šormaz. Ocijenio je i da su povod za ovakve emisije u kojima gostuju ratni zločinci i diletanti iz ’90-tih, kako ih je nazvao, formiranje vlade u Srbiji nakon izbora u kolovozu, a da Rusija radi pritisak upravo iz bojazni da se ne izabere proeuropska vlada koja bi u konačnici mogla uvesti sankcije Rusiji.

“S obzirom na to da gube rat u Ukrajini, Rusi žele izazvati nove potrese u Europi kako bi sebe rasteretili barem malo savezničkog pritiska. To je Rusija uvijek radila, radi i radit će ako joj u budućnosti budemo dozvoljavali. Zato treba izabrati odmah proeuropsku vladu, uvesti sankcije Rusiji (…), i poslati njihovog ambasadora nazad u Moskvu”, primjećuje Šormaz.

Aleksandar Olenik, zastupnik koalicije Vojvođani, smatra da je emisija “Srbija: Znaci rata”, primjer gebelsovke ratnohuškačke propagande koja pokušava zločinački narativ Miloševića iz devedesetih godina nametnuti mlađim generacijama od kojih se uporno krije da je baš Srbija najodgovornija za te ratove i za stotine tisuće žrtava.

Olenik kaže da je cilj pripremiti javno mnijenje za nove sukobe u kojima bi “oni bili topovsko meso ratnog zločinca Putina”.

“Rusija pokušava propagandom i agenturnom mrežom uvući Srbiju u nove sukobe, dok Vučiću ove desničarske grupe služe kao primjer da kod nas može i gore i da on sam i nije tako loš, kao i da djelomično opravdava odugovlačenje s uvođenjem sankcija. To su razlozi za odabir baš ovih gostiju (u dokumentarcu emitiranom na ruskoj državnoj televiziji, op.a.), ali su ovo također razlozi zašto su zemlje EU zabranile RT, a mi ne samo da to nismo učinili već i pomažemo u širenju propagande Kremlja. Dokaza za ovakvo djelovanje RT ima puno, ali je možda najočiglednije pozivanje na ’’denacifikaciju’ po ugledu na rusku barbarsku agresiju na Ukrajinu”, navodi Olenik.

Što će Vučić dalje napraviti, bit će jasnije nakon objave sastava nove srbijanske vlade, nakon što je krajem kolovoza aktualnu predsjednicu Anu Brnabić izabrao za mandatarku. Jedno je jasno – sve su glasniji glasovi u Srbiji koji se protive vazalstvu Vladimira Putina.