Napeto u SDP Split: Marin Jurjević protiv kandidature Ante Franića za gradonačelnika Splita

0
Foto; Dugopolje Org

U četiri najveća hrvatska grada uoči lokalnih izbora imena gradonačelničkih kandidata najvećih stranaka više-manje poznata su. Međutim, političke stvari još nisu riješene u splitskom SDP-u, gdje turbulencije ne prestaju. SDP u gradu pod Marjanom približava se nedjelji, krajnjem roku za odabir gradonačelničkog kandidata kojeg je odredio Glavni odbor stranke i ostaje upitno hoće li čelnom čovjeku tamošnje organizacije Goranu Koturu sve ići po planu.

Podsjetimo, Goran Kotur želi da u utrku ide 38-godišnji Ante Franić, široj javnosti nepoznati i relativno politički neiskusni kandidat. Do Franića je splitski SDP došao tek nakon što su obavljeni razgovori s nekolicinom kandidata, a među kojima su dva poznata splitska liječnika Joško Markić i Tonći Stipić. Međutim, oni su odbili biti kandidati socijaldemokrata pretpostavljajući da stranku na svibanjskim izborima očekuje fijasko i snošenje političke odgovornosti.

Franić je trebao biti predložen Gradskom odboru stranke početkom tjedna i do petka službeno predstavljen javnosti. No, to se nije dogodilo.

Vijest da će Franić biti kandidat SDP-a u Splitu prvi je objavio Večernji list, a što je među tamošnjim članstvom dodatno produbilo već prisutne podjele i frakcije. Naime, većina članstva za spomenutoga nikada nije čula niti smatra da stranka s ozbiljnom tradicijom u tom gradu smije sebi priuštiti “neprovjerenog anonimusa”.

U međuvremenu smo otkrili i da je Franićeva supruga u vrijeme parlamentarnih izbora bila jedna od istaknutijih volonterki Domovinskog pokreta u Splitu, pri čemu je ozbiljno sudjelovala u sukreiranju unutarstranačkih procesa, a gdje je bila pridružena izrazito desnoj frakciji te stranke. Tu je informaciju iz svoje biografije Sanja Juričić Franić pokušala sakriti obrisavši Facebook profil i sve javno dostupne podatke, a uski vrh splitskog SDP-a pokušao ju je oportuno zatajiti članstvu po principu “ako prođe – prođe”, vjerujući, ako se Franićeva kandidatura dovede u pitanje, da će kao kandidat trebati istupiti Goran Kotur koji to mjesecima odbija.

Još jedan Koturov uteg je taj što je zaposlen na jednoj od rukovodećih funkcija u splitskoj Lučkoj upravi, a ravnatelj je te ustanove ni više ni manje nego Vice Mihanović – predsjednik splitskog HDZ-a i kandidat te stranke za gradonačelnika Splita.

Informacija o Franićevoj supruzi splitskim SDP-ovcima nije dobro sjela. Većina članova vidi veliki problem u pokušaju zataškavanja njezina angažmana, dakle ne u njezinu pravu da bude pristaša bilo koje stranke ili ideologije. Istaknuti članovi organizacije s kojima smo razgovarali to vide kao dodatan problem koji će kompromitirati kampanju od koje se ionako previše ne očekuje.

O stanju u Splitu i Anti Franiću, doznajemo, pričalo se i nedavno na Predsjedništvu SDP-a na Iblerovu trgu, gdje je zatražena analiza informacija koje su dospjele u javnost, a jedan član Predsjedništva kazao nam je da se uzgred i spomenulo moguće raspuštanje organizacije no ostaje pitanje koliko je to relevantna informacija.

Da se stvar oko kandidata u Splitu zakomplicirala, dokazuje i dokument koji je Večernji list dobio u posjed. Naime, članovi Predsjedništva splitskog SDP-a napisali su 15. veljače pismo Peđi Grbinu od kojeg traže hitno rješavanje “splitskog problema”. To pismo potpisali su Marin Jurjević, Joško Markić, Ivan Čizmić, Damir Barbir, Maja Krčum i Izet Hozo. Dakle, šest od devet članova najvišeg tijela stranke koje po Statutu donosi zaključke i, između ostalog, sudjeluje u traženju kandidata za izbore ne slaže se s Koturom.

To pismo, naravno, osim Kotura nisu potpisali samo Ante Martinis i Suzana Kačić Bartulović, inače profesorica u splitskoj Ekonomsko-birotehničkoj školi koja se svojedobno naslikavala s oružjem, zbog čega ju je policija prekršajno prijavila, a posljedično je suspendirana s posla te je škola od sindikata kojeg je ona članica zatražila davanje suglasnosti o uručivanju izvanrednog otkaza.

Na ekstenzivnom pismu od dvije stranice potpisani članovi Predsjedništva od Grbina traže da u utrku uđe upravo Kotur dodajući kako Franića ne poznaju ni oni ni javnost te da je njegova biografija, u najmanju ruku, sumnjiva. Ukratko, članovi Predsjedništva smatraju kako bi Kotur kao čelni čovjek trebao preuzeti odgovornost za očekivani loš rezultat izbora, a ne tražiti “žrtveno janje” u Franiću.

Takvo nezadovoljstvo članova Predsjedništva otvara bitno proceduralno pitanje.

Naime, praksa u SDP-u je takva da se svaki prijedlog Gradskom odboru prethodno usuglasi ili barem prokomentira na Predsjedništvu. To je stvar unutarstranačke demokracije, a ne statuta. Gradski odbor je taj koji ima izvršni mehanizam i odlučit će o kandidatu, no postavlja se pitanje o sukobu dvaju unutarstranačkih tijela, tim više ako uzmemo u obzir neslužbeno saznanje da je Grbin odgovarajući jednom članu splitskog Predsjedništva na spomenuto pismo sugerirao da se Franićeva kandidatura još jednom razmotri na tom tijelu, a zatim na Gradskom odboru. No, toj ideji nije sklon Kotur.

Goran Kotur, govore nam upućeni, u Gradskom odboru ima većinu i njegovi prijedlozi prolaze glatko, no ostatak Gradskog odbora kao i većina u Predsjedništvu nije na njegovoj strani i ostaje pitanje koliko će biti infrastrukturno funkcionalan i homogen splitski SDP na lokalnim izborima u drugom najvećem hrvatskom gradu.

“Očigledno je da Kotur želi izbjeći Predsjedništvo, gdje nema utjecaj i većinu. On, dakle, zaobilazi jedan demokratski proces i pokušava izvršiti samovolju u Gradskom odboru kako sam ne bi trebao preuzeti odgovornost”, kaže nam jedan istaknuti član Predsjedništva SDP-a Split.

Kotur nam nije htio davati izjave, ali neslužbeno smo doznali da bi Gradski odbor trebao biti sazvan za nedjelju, a pojavile su se i unutarstranačke priče da bi neki članovi Gradskog odbora, također nezadovoljni Franićem, mogli otkazati poslušnost Koturu što bi u suludom scenariju dovelo do situacije da SDP točno tri mjeseca prije izbora ostane bez kandidata, piše Večernji.

dp/foto:Facebook AF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here