Foto: Ivan Mihaljević/Unimedia
Nataša Novaković se priključila savezu „Naša Hrvatska“: „Građani očekuju više od onih na javnim pozicijama“

U subotu, 4. studenoga 2023. godine, gospođa Nataša Novaković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pridružila se predizbornom, koalicijskom savezu „Naša Hrvatska“ kao čelna osoba antikorupcijskog programa.

„Antikorupcijska politika je temeljna jer živimo u zemlji u kojoj je Vlada u sedam godina promijenila 28 ministara, a dvadesetak ih je otišlo pod sumnjom za korupciju. Hrvatska je zarobljena država, institucije su nam pokvarene i nefunkcionalne, građani u njih nemaju povjerenja, a to je najvažniji razlog zašto se ljudi osjećaju nezadovoljno i napuštaju ovu zemlju“, istaknuo je u subotu na konferenciji za novinare predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

Vidović je dodao da nema ni jednog sektora gdje se može napraviti ozbiljna reforma ako se ne promijeni način upravljanja zemljom, a da promjena političke paradigme pretpostavlja promjenu koncepta upravljanja i rješavanje pitanja klijentelizma, nepotizma i koruptivne mreže koja je zaposjela institucije. „Imamo zadovoljstvo da nam se u toj borbi pridružuju  ozbiljni ljudi. Nataša Novaković je dokazana i principijelna. Njezino znanje i iskustvo su dragocjeni i neće biti usamljena“, poručio je predsjednik Socijaldemokrata.

Foto: Ivan Mihaljević/Unimedia

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak naglasio je, među ostalim, da korupcija postoji u svakoj državi, ali da je u Hrvatskoj bez premca na najvišoj razini. „Korupciju nije moguće iskorijeniti, ali ju je moguće svesti na minimum, ali treba se boriti. Oni koji su se borili poput Nataše Novaković dobili su po prstima od vladajućih. Drago mi je što je ona sa svojim znanjem i radom prepoznala naš savez kao onaj koji želi mijenjati Hrvatsku nabolje, i koji postaje iz dana u dan jedina ozbiljna opcija koja nudi nužne promjene, a glavna među njim je borba protiv korupcije. Naš cilj je da se to svede na minimum. Hrvatska će procvjetati i bit će među zadnjima u Europi po korupciji, a pri vrhu po prosperitetu, što želi većina hrvatskih građana“, kazao je Beljak.

David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada tom je prigodom poručio: „Čast mi je što nam se priključuje osoba koja je beskompromisno radila svoj posao u Povjerenstvu, ona je jamstvo ovog saveza da mislimo ozbiljno o borbi protiv korupcije jer to je bit cijele priče –  ako građani nemaju povjerenja u institucije, ne možemo ozbiljno mijenjati društvo“.

Na kraju se medijima obratila nova čelnica antikorupcijskog programa saveza „Naša Hrvatska“ Nataša Novaković, rekavši: „Pridružila sam se ovom savezu jer vjerujem u ono što g. Vidović govori. Antikorupcijska strategija je u izradi, a temeljit će se na pet načela – vladavini prava, što je europska stečevina, transparentnosti kao prvom alatu u toj borbi, učinkovitoj javnoj upravi koja, nažalost, u Hrvatskoj ne postoji, etici u javnoj upravi koja je temeljna, jer građani očekuju više od osoba na javnim pozicijama i odgovornosti za postupanje, odgovornosti za loše odluke, kulture koja u Hrvatskoj također nedostaje. Strategija će zahvatiti nacionalno i lokalno, državne tvrtke i sudbene vlasti, a vodit ćemo se europskim standardima. Puno je tu posla, ali prihvaćam ga se s voljom“.

Savez „Naša Hrvatska“ je politička suradnja i savez stranka s ciljem ostvarenja novih društvenih i političkih agendi, a pokrenuli su ga Socijaldemokrati, stranka s najbrojnijim oporbenim saborskim klubom, čiji predsjednik je ujedno i potpredsjednik Hrvatskog sabora, te  Hrvatska seljačka stranka, stranka s najduljom tradicijom političkog djelovanja. Savezu su se u međuvremenu priključili i Hrvatski laburisti – stranka rada te mnoge druge skupine i istaknuti pojedinci.