Foto; Dugopolje

Grčki mediji objavili su da je prema zaključcima vještaka smrtonosna ozljeda 29-godišnjem Michalisu Katsourisu, navijaču AEK-a koji je danas ispraćen na posljednji počinak, nanijeta nožem tipa karambit. Uboden je, prema istim izvorima, samo jednom u ruku, te je 10-ak minuta kasnije iskrvario što su zabilježile nadzorne kamere.

Intrigantno je da je takvim istim nožem lani u veljači ubijen i Alkis Kampanos, navijač nogometnog kluba Aris. U tragičnom sukobu sudjelovali su navijači Arisa i PAOK-a dva kluba među kojima vlada snažno rivalstvo.

Stroge kazne ubojicama

Zbog ubojstva 19-godišnjeg Kampanosa 12 huligana proglašeno je krivima, a neki su, kako javljaju lokalni mediji, osuđeni i na doživotne zatvorske kazne. Sada bi takvu osudu mogli dobiti i navijači koji su sudjelovali u ubojstvu Katsourisa, nakon što se utvrdi tko mu je točno zadao kobni ubod.

Inače, nož karambit vrlo je poseban, zbog čega je i ozljede koje su njime nanijete moguće razlikovati, javlja N1.

Nož za samoobranu

U pitanju je nož koji ima zakrivljeni vrh. Dizajniran je da izgleda kao tigrova kandža. U službenom opisu stoji da u prirodi može dobro poslužiti za guljenje kore raznog voća i povrća. Poznati su po tome da ne hrđaju i da su vrlo otporni.

Moguće ih je nabaviti u specijaliziranim trgovinama, ali i na internetu i to po cijeni od 20 eura na više.

Karambit nož se smatra vrhunskim džepnim nožem i za borbu odnosno za samoobranu. Osim što imaju zakrivljenu oštricu imaju i rupu za prst. Ove karakteristike čine nož vrlo korisnim u situacijama bliske borbe. Ovaj borbeni nož dostupan je u četiri glavne varijante: automatski, noževi za vrat, sklopivi noževi i fiksne oštrice.

Nož iz 11. stoljeća

Nož karambit potječe iz Zapadne Sumatre. Prvenstveno je korišten kao poljoprivredni alat, te je  dizajn prstenova napravljen za sigurnije rukovanje.

Moderni nož karambit pojavio se u 11. stoljeću, a uspješno se koristi i prodaje i danas. Ovi noževi dobro se koriste za borbe, samoobranu i borilačke vještine. Njegov dizajn pruža vrlo dobro prianjanje u usporedbi sa sličnim noževima. Rukohvat također omogućuje udobno korištenje.

Karambit neki ljubitelji noževa smatraju i umjetničkim djelom, pa zato mnogi vole imati njegov primjerak u svojim kolekcijama noževa.