Foto: Pixabay

Da se ministra zdravstva pita, kutija cigareta koštala bi više od 50 kuna. Cigarete poskupljuju, a poseban porez podići će i konačne cijene zašećerenih sokova ali i alkohola. No zdravstvo od toga, čini se, neće profitirati.

Ipak, građani ne trebaju očekivati drastičan udar na džepove, dok Hrvatska gospodarska komora smatra da su prije odluka potrebne podrobnije analize Vladinih mjera.

Kutija cigareta trebala bi poskupjeti za dvije kune

Duhan, alkohol, zašećereni sokovi – sve će to poskupjeti i bez uvođenja novih poreza.

“Sad se trenutno oporezuje 40 kuna na 100 litara bezalkoholonog pića, uvest ćemo različite postotke ovisno o gramaži šećera”, kaže ministar financija Zdravko Marić.

No od drastičnih poskupljenja ne treba strahovati, umiruje ministar. Jer primjerice kutija cigareta trebala bi poskupjeti za dvije kune.

“Nije prijedlog ministarstva financija dramatičan skok koji bi onda poremetio tržište, dakle i kod duhana, a potencijalno može biit i kod alkohola ne možemo zanemariti da imamo najdulju fizičku granicu sa zemljama nečlanicama EU”, dodaje Marić.

Iako Marić očito uživa podršku kolega u Vladi, upravo od ideje stopostotnog povećanja trošarina ne odustaje ministar zdravstva.

“Dok sam živ ja ću se boriti protiv toga, čuvati ljudske živote i zdravlje”, poručuje ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Pa iznosi računicu:

“Cigarete u Hrvatskoj odnose 15 tisuća života godišnje i kada se govori s etičkog i humanog aspekta nema ništa važnije nego spasiti te živote, a s demografskog aspekata 15 tisuća ljudi godišnje više značilo bi puno”, dodaje Kujundžić.

“Nužne pomnije analize učinaka posebnih poreza”

Hoće li onda ministar zdravstva moći računati na više novca za svoj resor?

“Konkretno zbog te mjere ne”, jasan je Marić.

I HDZ-ovi koalicijski partneri oprezni su kada je riječ o poskupljenjima, ali građanima će rado dati savjet:

“Moj savjet je onima onima koji puše da se “otruju cigaretama” i potom prestanu pušiti kako ja. a onima koji umjereno puše, neka plate porez i porez “Poroci i gušti koštaju”, ja sam za ravnotežu cijene i užitka”, poručuje Milan Bandić.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori smatraju da su nužne pomnije analize učinaka posebnih poreza.

Strahujete li da bi proizvođači mogli ne smao podignuti cijene nego i preseliti proizvodnju?

“Vjerujemo da taj efekat neće biit u toj mjeri ali i da neće doći do značajnijeg povećanja cijena”, kaže potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Pa Hrvatska cijenama proizvoda štetnih za zdravlje ipak neće još uz bok najrazvijenijima.

Povrat poreza

A kad već govorimo o financijama i porezima ima i dobrih vijesti za više od pola milijuna građana.

Da, država će im vratiti gotovo milijardu kuna, a dobre vijesti donosi Boris Mišević. 

Reporter RTL-a kazao je da povrat poreza kreće 1. kolovoza, dakle od sutra. Povrat poreza može očekivati oko 522 tisuće građana, ukupni iznos je 934 milijuna kuna.