Nema štrajka učitelja prvog dana škole

0
0

Učitelji i nastavnici u četvrtak su prosvjedovali u Zagrebu, zahtijevajući da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti za 6 posto. Sindikalne čelnike primio je premijer Plenković.

“Imali smo priliku premijeru iznijeti argumente u nešto skraćenom obliku, a zaključak je da će se nastaviti dijalog i da će radne skupine u minstarstvima proučiti naše prijedloge. Prihvatili smo da zajednički sastanak bude za 10-ak dana tj. 16.,17. ili 18. rujna kada ćemo dobiti konačni stav Vlade o našim zahtjevima.

Donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk u trenutku dok razgovaramo, a ako razgovor ne završi kako očekujemo tada ćemo najaviti štrajk”, izjavio je nakon sastanka s premijerom sindikalist Branimir Mihalinec.

“Kada smo dobili jamstvo od premijera da će se razgovarati nema razloga da najavljujemo štrajk kada smo u konstruktivnim razgovorima”, zaključio je.

Sindikalistkinja Sanja Šprem kaže kako su dali priliku premijeru i Vladi da krenu u izračune i da konačno pokažu koliko je obrazovanje važno Hrvatskoj.

Na pitanje što sa štrajkom kaže: “U fazi razgovora nema potrebe za pritiscima. Ako do pomaka ne dođe kreće se u štrajk.”

Resorna ministrica Blaženka Divjak rekla je da nema kurikularne reforme bez pravednog sustava plaća. “Osim što obrazovanje mora biti prioritet, učitelji su ti koji to iznose na svojim leđima i moramo naći kvalitetno rješenje da učenicima osiguramo najbolje obrazovanje”, istaknula je.

Ministar rada Josip Aladrović također je zadovoljan sastankom. “U skladu s odgovornom politikom vidjet ćemo kakve su nam mogućnosti i nakon toga odreagirati”, rekao je.

Pod vodstvom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), učitelji i nastavnici prosvjedovali su kako bi podržali čelnike sindikata u zahtjevu za 6-postotnim povećanjem koeficijenata za plaće.

Prosvjednici su u Zagreb došli iz raznih dijelova Hrvatske.

“Imam 35 godina staža i plaću 6.800 kuna. To nije dovoljno, ako imate studenticu u kući, za hranu, režije… Spremni smo i na štrajk”, kazala je jedna učiteljica za N1.

  “Prošla sam već jedan štrajk na početku školske godine, neki su roditelji bili ogorčeni, neki su nas podržavali”, kazala je.

Profesorica iz Karlovca je rekla: “Tražimo veće plaće i bolje radne uvjete. Imam blizu 30 godina staža, plaću 6.700, 6.800. Povećanje od 6 posto značilo bi nam”, rekla je.