Netko je objesio tijelo vuka na prometnu tablu u Gračacu. Lokalni stočari pišu da im policija pretresa kuće

Must Read

Jutros oko 8 sati, mještane Gračaca šokirao je prizor na samom ulazu u mjesto. Naime, netko je, vjerojatno, usred noći, objesio vuka ispod table Gračac na samoj magistrali. 

– Kad sam prolazila cestom i vidjela vuka, mislila sam da nisam normalna, da mi se priviđa. Vratila sam se kako bi se uvjerila da je netko zaista objesio vuka ispod table – priča za 24 sata sablažnjena čitateljica iz Gračaca. 

Kaže, iako je malo mjesto, nitko ne zna tko bi i iz kojeg razloga napravio tako nešto. 

– Ja zaista ne znam koji je razlog tome, nešto slično se nikad prije nije dogodilo. Vjerujem da je možda povezano s tim da u posljednje vrijeme vukovi često znaju doći u selo i usmrititi stoku, možda je nekom dozlogrdilo – priznaje. 

PU Zadarska potvrdila je ovaj incident. 

– Jutros smo zaprimili takvu prijavu te je izvršen očevid. Vuka ćemo poslati u Zagreb na Veterinarski fakultet kako bi se utvrdio uzrok smrti. Nakon toga tek možemo početi tražiti krivca, ako se pokaže da ga je netko usmrtio – rekli su iz PU Zadarske. 

Povodom ovog događaja na svojoj Facebook stranici oglasili su se i iz Udruge HRVATSKI KRŠKI PAŠNJACI I napisali:


TKO PODVALJUJE STOČARIMA??

Jutros su djelatnici PP Gračac,po dojavi izišli na teren i na prometnom znaku( ime mjesta) zatekli ubijenu i obješenu divlju životinju.Još se utvrđuje dali je vuk,čagalj ili mješanac. Odmah se išlo u pretres kuća sumnjičeći stočare za ovaj nemili događaj.

Stočari su marljivi, vrijedni i dobronamjerni ljudi, a što je najvažnije nisu naoružani.Stočari žive mirnim i povučenim životom i ovakve scene pretresa su im šokantne. Najlakše je okriviti seljaka i trenirati strogoću. Problem vuka postoji i on je prevelik. Apeliramo na državu da zaštiti stočare od učestalih napada vuka na naša stada. Zbog toga trpimo nenadnoknadivu štetu. Ako država dobije pozamašne iznose od EU kako bi se brinula za vuka onda neka to i radi.

Vukovi i poljoprivrednici su prepušteni sami sebi, očito je država od nas digla ruke. Tražimo od države da se poštivaju europski kriteriji o vučjoj populaciji na određenom području. Vuk u Hrvatskoj obitava na 20 000 kilometara kvadratnih, a na 10 000 ovaca je dozvoljeno imati jednog vuka. Na krškim područjima imamo 401 172 ovaca, pa bi po tom omjeru bilo dozvoljeno 40 vučjih jedinki. Sada smo u situaciji da u Gračacu i okolnim selima imamo više od 40 vukova.Foto: Hrvatski krški pašnjaci

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img