Foto: YouTube

Na svojem Facebooku se o podizanju prijave protiv Lovrena i Modrića od strane osječkog DORH-a (oni nisu u štrajku) oglasio Nikola Kajkić, političar i “bivši” policajac istražitelj.
Prenosimo u cijelosti bez ikakvih intervencija u sadržaj:

“LUKA MODRIĆ – DEJAN LOVREN!!

DAVANJE LAŽNOG ISKAZA ILI FOLKLOR SRPSKIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI PREKO SVOJIH SURADNIKA U HRVATSKOM DORH-u!!

Svi smo svjedoci da je jučer od strane Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku “PONOVLJENO” podizanje optužnice protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena za davanje lažnog iskaza (članak 305 st. 1 i 2 KZ RH).

Treba podsjetiti da je to je isti onaj DORH na kojem radi suradnik srpskih obavještajnih službi (BIA), isti onaj koji je sudjelovao u ratnim razaranjima i napadima na Hrvatsku, a danas i dalje radi u DORHU u Osijeku, to je isti onaj DORH čija je viša savjetnica krala po trgovinama DM, i isti onaj DORH čiji je Županijski državni odvjetnik babe i djedove prisiljavao da mu prepisuju imovinu koju bi on nakon toga skupo prodavao!!!

O slučaju Modrić i Lovren; Treba naglasiti da je optužnica za iste radnje odnosno isto nepostojeće djelo podizana još 2017 i da je okončana na način da je Županijski sud u Zagrebu, rješenjem broj: 12 Kv II-1392/2018-2, Kov-658/2018 od 27. studenoga 2018. potvrdio rješenje Općinskog kazneng suda u Zagrebu o odbačaju optužnice, navodeći kako je postupak u kojem je kao svjedok (Modrić i Lovren) iskazivao, još u tijeku, odnosno da u istom nije donesena pravomoćna presuda, pa stoga je drugostupanjski sud nalašao shodnim da ispravno utvrđuje prvostupanjski sud da je osnovana sumnja dovedena u pitanje te je podizanje optužnice koja se zasniva na dokazima čije postojanje nije utvrđeno, preuranjeno.

U prijevodu “trla baba dlan da joj prođe dan”!

Da pojasnim, kazneno djelo davanja lažnog iskaza može biti počinjeno isključivo ako su ispunjena bića djela iz stavka 1 i 2 članka 305 KZ RH (stav sudova u više kaznenih postupaka).

Shodno navedenom treba napomenuti da je za počinjenje kaznenog djela davanja lažnog iskaza potrebna namjera, koja mora biti dokazana. DAVANJE LAŽNOG ISKAZA, ODNOSNO NEĆIJE LAGANJE JE JAKO TEŠKO DOKAZATI U SUDSKIM PPATUPCIMA, SAGLEDAVAJUĆI TO U POSTOTCIMA (DORH U TOME USPIJEVA U 3-5% prijavljenih slučajeva).

Nadalje, poseban naglasak mora biti stavljen da počinitelj mora biti svjestan da ono što iskazuje ne odgovara stvarnosti, pa nije dovoljno da je iskaz objektivno lažan, već je potrebna, dakle svijest počinitelja da iskazuje nešto što nije u skladu s njegovim znanjem o odnosnoj okolnosti.

U kaznenopravnom smislu iskaz nije lažan kada nije s izvjesnošću utvrđeno da je kod optuženika postojala svijest da ono što iznosi

ne odgovara stvarnom stanju stvari! A to je nemoguće dokazati…. Pa se postavlja pitanje: čemu ova sprdnja i lakrdija?

Što I TKO stoji iza svega toga????

Pri tome je davanje lažnog iskaza iz čl. 305. st. 1. KZ-a školski primjer formalnih kaznenih djela koja nemaju posljedicu kao konstitutivno obilježje kaznenog djela, a ono najbitnije, a odnosi se na činjenicu da se Posljedica davanja lažnog iskaza sastoji u stvaranju mogućnosti donošenja pogrešne sudske odluke temeljene na lažnom iskazu (što u slučaju Mamići i dr. nije primjer).

Shodno tome dajem i primjer iz Sudske prakse koji konkretno ukazuje kako izgkeda davanje lažnog iskaza:

Takav je slučaj upravo bio u odnosu na svjedokinju/oštećenicu koja je pravomoćno osuđena presudom Općinskog suda u Osijeku K-845/2012 od 29. ožujka 2013. jer je na temelju njezina iskaza okrivljeni A. M. presudom Županijskog suda u Osijeku od 25. veljače 2010. broj K-57/2006- 224 i Vrhovnog suda RH od 11. veljače 2012. broj I Kž-1046/10-6 proglašen krivim u odnosu na kazneno djelo silovanja (pet točaka) te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine i deset mjeseci.

Smatram bitnim podsjetiti da su upravo srpske obavještajne službe zajedno s Hrvatskom službama 2018 i 2019 godine, mene teretile da sam sudjelovao u nekakvoj pribavi dokumenata po nalogu Luke Modrića… a na što je naš DORH po nalogu BIR proveo istragu, i naravno “mlacenje prazne slame”, sad je očito da to nije urodilo plodom i prijevarom srpskih službi, pa sad idu drugačijim metodama!!

KOJA JE UNAPRIJED OSUĐENA NA FIJASKO I PROPAST, međutim svi se pitamo zašto to DORH radi? I sad je nesporno i ocito da to radi po necijem nalogu, usudim se reci po nalogu srpskih obavještajnih službi…..radi to kada je svjestan da će cijeli slučaj Mamić biti

Na Europskom sudu poništen, i da će se cijeli slučaj, morati pred drugim sudom provesti iz početka….

Naši stari bi rekli, “da besposlen pop i ovce krsti’” – napisao je Kajkić u svojoj objavi na facebooku