Foto: Tomislavcity

Svečanom akademijom u gradskoj kinodvorani, u Tomislavgradu je danas završen službeni dio programa obilježavanja 31. obljetnice osnutka Brigade kralja Tomislava. Na ovoj akademiji Brigadi je za iskazano junaštvo odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskoga uručio Predsjednik RH Zoran Milanović a preuzeli ratni zapovjednik Brigade Ivan Stanić Švabo i pripadnik Brigade Zdravko Žilić – Firić.

Govor hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovća donosimo u cijelosti:

Ivan Stanić, zapovjednik Brigade kralja Tomislava u obraćanju nazočnima kazao je: „Počašćen sam što mogu podsjetiti na naraštaje Hrvata koji su branili ove strateške prostore u čemu je posebnu ulogu imala Brigada koja od svoga osnutka nije izgubila ni jednu bitku. Okupili smo se da podsjetimo na njezinu hrabrosti i zajedništvo. Ovo je istina sazdana na krvi naših najboljih sinova i kćeri, kazao je zapovjednik Stanić čiji govor u cijelosti možete poslušati u videoprilogu:
U ime obitelji naših poginulih branitelja obratila se djevojka Ljilja Zrno koja s ponosom nosi ime svoje tetke Ljilje Zrno – pripadnice Brigade kralja Tomislava (ratnoga Saniteta) koja je stradala pomažući ranjenicima na bojištu i čije riječi nikada ne možemo zaboraviti: „Kad bih deset života imala svih bi deset za Hrvatsku dala.“
Govor mlade djevojke Ljilje poslušajte u videozapisu:
Prisutne je u ime Općine Tomislavgrad i organizatora Manifestacije Dani sv. Nikole Tavelića, pod čijim okriljem je održan i današnji program 31. obljetnice osnutka Brigade kralja Tomislava, pozdravio predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad Ilija Papić.

U govoru je zahvalio hrvatskome predsjedniku što se odlučio odlikovati Brigadu i nazočiti proslavi njezine obljetnice. Rekao je da je ovdašnji narod očekivao da bi to mogao učiniti netko od ranijih hrvatskih predsjednika bližih svjetonazoru i političkim pogledima Hrvata u BiH od gospodina Milanovića, ali to se nije dogodilo, pa je zahvala Milanoviću time još veća.

Mijo Tokić – predsjednik HVO-a Tomislavgrad u svom je obraćanju kazao:  „Slava o kojoj se danas govori ne pripada samo Brigadi nego svim onim postrojbama iz kojih je nikla, koji su bez dovoljne organizacije i opremljenosti junački stali protiv tame, stali protiv onih koji su nas htjeli uništiti, uništiti pravo na život i pravo na slobodu, svima koji su pretrpjeli stradanja na Kupresu, njima pripada vječna hvala i slava. Danas je trenutak i da se prisjetimo onih koji su dali sve za hrvatsku slobodu, hrvatsku državu ali i državu BiH. Pokoj im vječni i slava im vječna!”

Dodao je kako je danas trenutak napomenuti da je hrvatski narod i HVO stao u obranu BiH i zajedno s hrvatskim postrojbama RH najviše doprinio miru u BiH.

“Dakle, danas se moramo podsjetiti ideala za koje borili smo se, za BiH triju konstitutivnih naroda. I dok se to ne ispuni, mi znamo što je naš zadatak: boriti se za punu slobodu, konstitutivnost i suverenost u zajedničkoj državi s druga dva konstitutivna naroda u BiH. To je zadatak za koji smo se borili u Domovinskom ratu, osim prava na život i opstojnost. To je zadaća prvenstveno političara i sreća je što se ova borba vodi u miru”, dodao je Tokić.

TEKST, FOTO I VIDEO TOMISLAVCITY