Njemački udar na Dodika! Uskratili 105 milijuna eura njegovom entitetu!

0
216
Foto: screenshot

Njemačka vlada odlučila je prekinuti financiranje četiri razvojna projekta koja su trebala biti realizirana na teritoriju BH entiteta “Republike Srpska”, a ta je odluka izravni rezultat secesionističke politike koju vode vlasti tog entiteta, potvrdili su u srijedu iz veleposlanstva Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Vlada u Berlinu tako je odlučila uskratiti financiranje dva projekta obnove hidroelektrane u Trebinju, gradnje jednog vjetroparka u istočnoj Hercegovini te sustava pročišćavanja otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci – javlja HRT

Sva četiri projekta vrijedna su 105 milijuna eura a do sada je njihovo financiranje bilo pod suspenzijom nakon što je parlament RS potkraj 2021. donio odluke kojima bi taj entitet preuzeo neke od ovlasti BiH kao države, čime je izravno narušen Daytonski sporazum. Vlada u Berlinu zbog toga je uvjetovala nastavak financijske potpore odustajanjem od takve politike.

– No do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada nije došlo. Umjesto toga, predsjednik i vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte, stoji u priopćenju veleposlanstva.

Naveli su i kako Njemačka ostaje spremna surađivati s BiH, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj, no njen je temeljni uvjet za to očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Vlastima RS uskraćena je i pomoć iz novog paketa Europske unije namijenjenog zapadnom Balkanu. Tim je paketom, koji je stupio na snagu u srpnju, za BiH osigurano 303 milijuna eura, a neće se financirati niti jedan projekt na teritoriju RS.

Uskrata financijske pomoći natjerala je vlasti RS da se pod nepovoljnim uvjetima i uz velike kamate zadužuju na burzama emitiranjem obveznica, no čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je kako ni po koju cijenu neće promijeniti politiku koja je njemu i njegovim najbližim suradnicima donijela sankcije SAD i Velike Britanije.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here