Foto: Pixabay

Nježno glađenje beba smanjuje aktivnosti u njihovu mozgu povezane s iskustvom boli, pokazalo je britansko istraživanje koje prenosi BBC.

U okviru istraživanja koje je provelo sveučilište Oxford i sveučilište John Moores u Liverpoolu praćena je moždana aktivnost 32 bebe dok im je vađena krv.

Polovicu su prije zahvata gladili nježnom četkom i oni su pokazali 40 posto manje moždane aktivnosti povezane s boli.

Autorica Rebeccah Slater kaže kako se čini da “dodir ima analgetski potencijal bez rizika nuspojava”.

Istraživanjem je utvrđeno da se najbolji rezultati u smanjivanju boli postižu pri brzini glađenja od 3centimetra na sekundu.

“Roditelji intuitivno glade svoje bebe tom idealnom brzinom”, kaže profestorica Slater.

“Kad bismo mogli bolje razumjeti neurobiološku podlogu tehnika poput masaže djeteta mogli bismo davati bolje savjete roditeljima kako da umire svoju djecu”.

Ta brzina glađenja aktivira osjetne neurone kože za koje se ranije utvrdilo da smanjuju bol kod odraslih osoba.

“Postojali su dokazi koji su sugerirali da se ti neuroni mogu aktivirati kod beba i da sporo, nježno glađenje može izazvati promjene u aktivnosti mozga kod djece”, kaže profesorica Slater.

Profesorica Slater kaže kako bi studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Current Biology mogla objasniti dosadašnje dokaze o umirujućoj snazi dodira i tehnika poput masaže djeteta ili ‘efekta klokanskog tobolca’ kada se nedonošćad drži prislonjena uz kožu i time osnažuje veza roditelja i djeteta te možda smanjuje bol.

“Ranija su istraživanja pokazala da dodir može pojačati vezu s roditeljima, smanjiti stres za oba roditelja i bebu i smanjiti duljinu boravka u bolnici”, kaže profesorica Slater.

Autori istraživanja sada planiraju ponoviti svoj eksperiment kod nedonoščadi kod kojih se putove prenošenja osjeta tek razvijaju, prenosi N1.