Noć knjige 2018.

Apr 23, 2018

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Ovogodišnjom temom, „Budućnost knjige“, nastoji se potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije. U središtu zanimanja je i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih čak 669 (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) koji su pripremili 1187 različitih programa (i prodajnih akcija) koje će se održati u rekordnih 287 grada i mjesta širom zemlje (s najvećim brojem programa u Zagrebu – 288).

Saznat ćemo i kako djeca vide budućnost knjige – ove će se godine Noć knjige obilježiti u čak 190 osnovnih škola te 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Za sve one koji toga dana nekome žele pokloniti knjigu, prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana (neke i kroz tjedan) u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija. Uskočite stoga u brod koji pokreće pogon beskonačne nevjerojatnosti – i dakako, kreativnosti, i stvarajte s nama budućnost koju, kada je knjiga u pitanju, želimo živjeti.

Prijatelj knjige

Noć knjige ove godine pokreće projekt Prijatelj knjige, želeći skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije primarna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje. Prema jasnim kriterijima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku (naljepnicu) koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige (eng: Book Friendly), mjesto na kojemu posjetitelj može uživati u čitanju, bilo da mu se štivo nudi na polici s knjigama, bilo da ih donosi sam. Kriteriji za dodelu statusa “prijatelj knjige” jesu da je kafić/klub/restoran tijekom godine organizira najmanje 5 promocija knjiga ili srodnih događanja, da u svojem prostoru ima postavljenu policu s knjigama ili je sudjelovao u manifestaciji Noć knjige.

Programe i prodajne akcije, kao i sve drugo vezano uz Noć knjige 2018. potražite na http://nocknjige.hr  i  http://facebook.com/nocknjige.hr