13 C
Split

Noć muzeja 2019. i u Dugopolju

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija, alata, VR (Virtual Reality, virtualna stvarnost ), AR (Augumented Reality, proširena stvarnost), te brojnih drugih tehnoloških inovacija.

Komuniciranje različitih sadržaja – od  muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja.. do  mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava , povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile  su neslućene mogućnosti  inspiracije, interpretacije i prezentacije.

Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentacija, edukacija, zabava i mogućnost da po vlastitom odabiru i načinu koji je  imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski doživi povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost…

Danas se diljem Hrvatske održava tradicionalna Noć muzeja, pa tako i u općini Dugopolje.

O dvadesetoj obljetnici Kulturno-umjetničkog društva “Pleter” iz Dugopolja priređena je etnografska izložba predmeta koji se čuvaju u društvu. KUD je dao veliki doprinos kulturnom razvoju Općine Dugopolje gotovo od samog njenog osnutka, organiziranjem brojnih izložbi, koncerata, folklornih susreta i smotri. I nadalje je velik čimbenik kulturnog života mjesta i općine, u bliskoj suradnji s Narodnom knjižnicom u Dugopolju.

Izložba obuhvaća raznovrsne predmete, kako radne svakodnevice tako i one vrjednije svečanih trenutaka našeg kraja prošlog i pretprošlog stoljeća. Tematske cjeline su Zemanon, Od nedilje i sveca, Muški posli, Ženska rađa, Petkon i svetkon. Program upotpunjuju izvedbe sekcija KUD-a “Pleter”.

Također, za Noć muzeja ovog petka Narodna knjižnica u Dugopolju pripremila je i mali likovni izazov za naše predškolce i školarce. Pribor za rad čeka ih u knjižnici, gdje će biti organiziran likovni kutak. Radovi će se odmah i izložiti, a njihov trud simbolično nagraditi. Iz knjižnice su mališanima obećali da nije ništa prezahtjevno.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img