Foto: Press

Ide li Vojislav Šešelj opet u Haag? Sudeći prema srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, odgovor je potvrdan. Naime, upravo je on objavio da je podignuta nova optužnica protiv ovog ratnog zločinca i njegova četiri suradnika. 

U Srpskoj radikalnoj stranci pak kažu da im ništa službeno iz Haaga nije stiglo. Pretpostavljaju da su razlog za podizanje optužnice Šešeljeve knjige o procesu protiv njega.

“Tek da se na sve pritiske koje imamo doda još nešto”, naveo je Vučić. Radikali pretpostavljaju da se uz Šešelja terete Ljiljana MihajlovićOgnjen MihajlovićMiroljub Ignjatović Miljan Damjanović.

“Srbiju pokušavaju vratiti u srednji vijek i knjige Vojislava Šešelja, valjda, spaliti na lomači. Zato što im se ne sviđa što je Vojislav Šešelj u svojim knjigama objavio svoj cijeli haaški proces, od prvog do zadnjeg dana, svako njegovo pojavljivanje, svaki dopis, svaku obavijest i naravno da tu ima tajnih podataka za Haaški tribunal”, rekla je Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke.

‘Ne želim se utopiti kao štakor’

Oglasio se i Šešelj.

“Spreman sam ići na suđenje, ali imam jedan uvjet. Pošto će uskoro Velika Britanija potonuti u more i to će izazvati veliki val na Sjevernom moru koji će zapljusnuti cijelu Nizozemsku, ne bih se volio u tom trenutku naći u Scheveningenu i tamo se utopiti kao štakor. Tražim da se prvo Mehanizam premjesti u neku sigurniju državu. Najbolje bi bilo u Kabul”, izjavio je Šešelj.

Podsjetimo, Šešelj je 2018. osuđen na 10 godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u Hrtkovcima, gdje je 1992. održao govor. Kaznu je odslužio od 2003. do 2014., premda je ranije pušten zbog zdravstvenih razloga, što ga nije spriječilo da nastavi sa svojom huškačkom politikom.